Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

Berlusconi hovorí o spolitizovanom verdikte, trest mu znížia

Silvio Berlusconi Foto: TASR/AP Photo/Marco Ravagli

Podľa expremiéra už Taliansko ani nie je demokraciou. Zo štvorročného trestu mu tri roky odrátajú.

Miláno 26. októbra (TASR) - Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi odsúdil dnes rozhodnutie milánskeho súdu, ktorý ho odsúdil na štyri roky väzenia za daňové úniky. Podľa jeho slov ide o "neskutočný" verdikt a dielo "spolitizovaných" sudcov, ktorí spôsobili, že v Taliansku sa už dá ťažko žiť a krajina už nie je demokraciou.

Zo štvorročného trestu však Berlusconimu odrátajú tri roky, uviedol súd neskôr v odôvodnení verdiktu, odvolávajúcom sa na zákon o amnestii spred šiestich rokov. Zákon prijatý za stredoľavej vlády Berlusconiho predchodcu Romana Prodiho znižuje tresty za činy spáchané pred rokom 2006 vzhľadom na preplnené talianske väznice.

Berlusconi sa zatiaľ nemusí obávať, že by musel ísť za mreže. Proti verdiktu sa môže ešte dvakrát odvolať, čo sa považuje za isté, a až po potvrdení odvolacími súdmi by nadobudol právoplatnosť. Konania by však mohli trvať ešte roky a mohlo by počas nich dôjsť k uplynutiu premlčacej lehoty.

Expremiér a mediálny magnát sa na vynesení rozsudku nad spolu 11 obžalovanými v kauze podvodov pri nákupe televíznych práv jeho koncernom Mediaset nezúčastnil. Neskôr sa k nemu vyjadril so svojej televízii.

"Ak sa nemôžete spoliehať na nezaujatých sudcov, krajina sa stane necivilizovaná, barbarská, nebude sa v nej dať žiť a prestane byť demokraciou. Je to smutné, ale situácia v našej krajine je dnes taká," vyhlásil Berlusconi, ktorý vinu popiera, rovnako ako v ďalších procesoch proti svojej osobe. Sám sa už dlho označuje za nevinnú obeť prokurátorov, ktorí podľa neho sympatizujú s talianskou ľavicou.

Verdikt voči Berlusconimu obsahuje tiež zákaz vykonávania verejnej funkcie na päť rokov. Predošlé správy omylom hovorili o trojročnom zákaze, ten sa však týka manažérskych postov v rámci firiem.