Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Berlusconi vyzval strany na spoluprácu, varoval pred nestabilitou

Silvio Berlusconi Foto: TASR/AP

Podľa jeho výkladu viedli voľby k porážke technokratov okolo Maria Montiho, ktorí sú veľmi vzdialení od talianskej reality.

Rím 27. februára (TASR) - Taliansky expremiér Silvio Berlusconi varoval dnes pred politickou nestabilitou v krajine a vyzval ďalšie politické strany na spoluprácu. Informuje o tom tlačová agentúra APA.

Podľa Berlusconiho je dôležité vyslať signál stability a ešte pred ustanovujúcim zasadaním nového parlamentu objasniť, ktorá politická formácia prevezme vládnu zodpovednosť. V opačnom prípade by Taliansko platilo za politickú nestabilitu vysokú cenu, dodal líder stredopravej koalície.

V nasledujúcich dňoch musíme zvážiť politické scenáre a návrhy pre budúcnosť krajiny. Žiadna zodpovednosti si vedomá politická sila nemôže ignorovať hodnotu významu vládnutia, vyplynulo zo slov 76-ročného politika, ktoré odzneli v jeho posolstve.

Podľa Berlusconiho je pri tom dôležité, aby sa politické sily dohodli na reformách, ktoré Taliansko urgentne potrebuje, ako zníženie daňového bremena, konsolidácia rozpočtu a inštitucionálne reformy v záujme zabezpečenia modernej demokracie v krajine.

Expremiér ubezpečil, že sa osobne mieni výrazne politicky angažovať, aby Talianom garantoval "budúcnosť slobody". "Voliči podobne ako ja milujú Taliansko. Najradšej by som všetkých objal," vyhlásil Berlusconi, ktorý privítal výsledky volieb, znepokojujúce početných európskych politikov.

Podľa jeho výkladu viedli voľby k porážke technokratov okolo Maria Montiho, ktorí sú veľmi vzdialení od talianskej reality a k odchodu viacerých starých profesionálov z politickej scény do dôchodku.