Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Berlusconiho lekár: Expremiér trpí leukémiou

Na archívnej snímke bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi. Foto: TASR/AP

Berlusconiho lekár Alberto Zangrillo uviedol, že expremiér trpí leukémiou už dlhší čas.

Rím 6. apríla (TASR) - Osobný lekár bývalého predsedu talianskej vlády Silvia Berlusconiho potvrdil, že expremiér trpí chronickou myelomonocytovou leukémiou. Uvádza sa to v jeho lekárskej správe. Vo štvrtok to uviedla agentúra ANSA, informuje TASR.

Berlusconiho lekár Alberto Zangrillo, ktorý je zároveň primárom oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny v milánskej nemocnici San Raffaele, uviedol, že expremiér trpí leukémiou už dlhší čas. Cieľom nastavenej liečby je podľa Zangrilla zmierniť prejavy ochorenia.

"Silvio Berlusconi sa momentálne nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti, kde sa lieči na pľúcnu infekciu. Tá súvisí s chronickým ochorením krvi, ktorým trpí už dlhší čas," uvádza sa v správe, ktorú okrem Zangrilla podpísal aj špecialista na transplantáciu kostnej drene Fabio Ciceri.

Podľa zdrojov z nemocnice však expremiér netrpí najzávažnejšou formou leukémie. Toto ochorenie krvotvorby v chronickej fáze nie je akútne život ohrozujúce a dá sa s ním viesť pomerne kvalitný život. Chronická leukémia sa zvyčajne lieči DNA chemoterapiou.

Agentúra ANSA dodáva, že Berlusconi je podľa nemocničných zdrojov pri vedomí a podriaďuje sa biologickej liečbe.

Talianskeho expremiéra (86) hospitalizovali v stredu na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) na oddelení srdcovocievnych chorôb v nemocnici San Raffaele po tom, čo ho začali trápiť problémy s dýchaním. Talianske médiá informovali, že Berlusconiho v nemocnici navštívilo všetkých jeho päť detí, brat Paolo i partnerka Marta Fascinová.