Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Bez elektriny je v Stredočeskom kraji je stále asi tisíc domácností

Matka sa prechádza s jej dvoma deťmi po zasneženom chodníku v pražskom parku 1. marca 2016. Tisíce obyvateľov Česka sa ocitli bez elektriny kvôli výdatnému sneženiu, ktoré v pondelok večer zasiahlo veľkú časť jeho územia. Najväčšie problémy spôsobilo sneženie v Stredočeskom kraji, kde približne 20 centimetrov nového snehu vyvolalo dopravný chaos. Na pražskom Letisku Václava Havla spôsobil sneh meškanie letov. Podľa meteorológov sa dnes bude vlna zimného počasia presúvať na východ ČR a zasiahne Moravu a Sliezsko. Foto: TASR/AP

Komplikácií v doprave na českých a moravských cestách v dôsledku sneženia ubudlo, väčšina komunikácií je mokrá, ale bez snehu.

Praha 3. marca (TASR) - Kalamitný stav, ktorý vyhlásili po intenzívnom snežení v utorok ráno v Stredočeskom kraji České energetické závody (ČEZ), dnes naďalej platí v okresoch Benešov, Příbram, Praha-východ a Praha-západ. Bez elektriny bolo dnes ráno ešte stále asi tisíc domácností, informuje server iDnes.cz.

"Počas večera a v noci sa montérom poruchových čiat podarilo obnoviť dodávky na hladine vysokého napätia v okrese Benešov a Praha-východ. V súčasnosti pracujeme na odstránení porúch na hladine nízkeho napätia," uviedla pred 7.00 h ráno v tlačovej správe hovorkyňa Skupiny ČEZ pre severné a stredné Čechy Soňa Holingerová. Výpadok elektriny postihol v utorok tisíce domácností.

Hovorkyňa vyjadrila očakávanie, že počas dneška odstránia montéri zvyšné poruchy na vysokom napätí a obnovia dodávky elektriny do domácností. "Predpokladáme ale, že sa budú ešte objavovať poruchy na nízkom napätí, najmä v rekreačných oblastiach, ktorých je v stredných Čechách relatívne veľa," citoval ju iDnes.cz.

Uviedol, že komplikácií v doprave na českých a moravských cestách v dôsledku sneženia ubudlo, väčšina komunikácií je mokrá, ale bez snehu, ujazdený sneh je iba vo vyšších polohách. Vodiči však musia dávať pozor na poľadovicu a hmly, osobitne na Vysočine.