Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Bez elektriny sú časti Ruska a Ukrajiny takmer dva milióny ľudí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V dôsledku hurikánu na Krymskom polostrove utrpelo zranenia najmenej desať ľudí. Zatiaľ bolo hlásené jedno úmrtie, doplnila BBC.

Moskva 27. novembra (TASR) - Silná búrka, ktorá počas víkendu zasiahla juh Ruska a juhovýchod okupovanej Ukrajiny, spôsobila, že takmer dva milióny ľudí sú bez elektriny, informovalo v pondelok ruské ministerstvo energetiky.

"Približne 1,9 milióna ľudí zostalo k 10.00 h moskovského času pre nepriaznivé poveternostné podmienky bez dodávok energie," uvádza sa v správe ministerstva, ktoré špecifikuje, že výpadok v dodávkach sa týka Dagestanu, Krasnodarského kraja a Rostovskej oblasti, ako aj okupovaných ukrajinských regiónov: Krymu, Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti.

Ako informovala britská stanica BBC, na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove bolo podľa ruských zdrojov zaplavených asi 100 domov, poškodených približne 60 striech, vyvrátené boli aj desiatky stromov a niekoľko bilbordov.

V dôsledku hurikánu na Krymskom polostrove utrpelo zranenia najmenej desať ľudí. Zatiaľ bolo hlásené jedno úmrtie, doplnila BBC.

V meste Sevastopol na Kryme bola zaplavená sála morského múzea, v dôsledku čoho podľa rôznych odhadov uhynulo 500 až 800 exotických morských živočíchov.

Ruskom vymenovaný primátor mesta Michail Razvožajev uviedol, že vážne škody sú aj v Ústave biológie južných morí, kde boli poškodené štyri vedecké laboratóriá.

Ukrajinské ministerstvo energetiky v pondelok - podľa BBC - uviedlo, že v dôsledku nepriaznivého počasia zostalo bez elektriny viac ako 2000 obcí a miest v 16 regiónoch Ukrajiny.

Úrady v ruskom čiernomorskom prístavnom meste Soči v pondelok zakázali prístup na pláže, kde sa ešte v nedeľu obyvatelia mesta fotili na pozadí búrky. Morské vlny tam údajne dosahujú miestami výšku až štyri metre.

Pre zlé počasie na území Krasnodarského kraja mešká asi 50 vlakov, hlásia Ruské železnice.

V nedeľu večer, keď búrka vrcholila, rýchlosť vetra dosiahla 144 km/h, uviedol Jevgenij Tiškovec, vedúci špecialista meteorologického centra Fobos. Podľa regionálneho meteorologického strediska sa v pondelok očakávajú nárazy vetra do 40 m/s.

Meteorológovia predpokladajú, že počasie na juhu Ruska sa zlepší až vo štvrtok. Dovtedy sa očakávajú výdatné zrážky vo forme dažďa alebo snehu a silný vietor. Predpokladá sa aj nárast výšky hladín vodných tokov.