Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostná rada vyzvala na boj voči islamistom, ktorí zabili Foleyho

Na nedátovanej snímke je americký novinár v prítomnosti jedného z militantov Islamského štátu. Táto snímka vznikla z videa, ktoré ukazuje popravu novinára. Foto: TASR/AP

Militanti z IS zverejnili v utorok videonahrávku zachytávajúcu brutálnu vraždu Jamesa Foleyho, ktorý zmizol v Sýrii v novembri 2012.

New York 23. augusta (TASR) - Bezpečnostná rada OSN v noci na dnes jednohlasne odsúdila brutálne zabitie uneseného amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorého zavraždili militanti z Islamského štátu (IS).

Vyhlásenie 15-členného grémia súčasne poukazuje na potrebu porážky džihádistov zodpovedných za Foleyho vraždu, oznámila agentúra AP.

"Členovia Bezpečnostnej rady zdôraznili, že Islamský štát musí byť porazený a že je potrebné skoncovať s neznášanlivosťou, násilím a nenávisťou, ktorú presadzuje," uvádza sa vo vyhlásení.

Dokument vyzýva jednotlivé vlády a medzinárodné inštitúcie, aby spoločným úsilím "čelili" Islamskému štátu, Frontu an-Nusra a ďalším jednotlivcom, skupinám a subjektom napojeným na al-Káidu.

Militanti z IS zverejnili v utorok videonahrávku zachytávajúcu brutálnu vraždu Jamesa Foleyho, ktorý zmizol v Sýrii v novembri 2012. Totožnosť maskovaného muža, ktorý novinára zabil, zatiaľ nie je známa. Páchateľov prízvuk na zázname však nasvedčuje tomu, že by mohlo ísť o britského občana.