Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostná rada OSN rozhodla o misiách v Burundi a Južnom Sudáne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Mierové sily v terajšej podobe tvorí približne 12.000 ozbrojených príslušníkov, oprávnených používať smrtiacu silu v záujme ochrany civilisto.


New York 30. júla (TASR) - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) prijala v piatok rozhodnutia ohľadne medzinárodnej policajnej misie v Burundi a predĺženia mandátu pre mierové sily v Južnom Sudáne, kde začiatkom júla opäť vypukli boje medzi znepriatelenými frakciami.

Agentúra AP uviedla, že 15-členná rada prijala rezolúciu predloženú Francúzskom, na základe ktorej môže byť vyslaných až 228 policajtov OSN do burundského hlavného mesta Bujumbura. Vláda Burundi sa pritom vyjadrila, že nebude súhlasiť s viac ako 50-člennou misiou, s čím súvisí aj postoj niektorých členov BR OSN, ktorí sa piatkového hlasovania zdržali.

Nasadenie polície OSN v Burundi, kde zabíjanie, mučenie a miznutie ľudí vytvorilo atmosféru strachu a viedlo k úteku vyše 250.000 obyvateľov do susedných krajín, podporila BR už vo svojej predošlej rezolúcii zo začiatku apríla.

Vlaňajšie rozhodnutie burundského prezidenta Pierra Nkurunzizu uchádzať sa už po tretí raz o úrad najvyššieho predstaviteľa štátu vyústilo do potlačeného pokusu o vojenský prevrat i následných pouličných protestov. Nkurunziza vo voľbách nakoniec zvíťazil, ale jeho oponenti tvrdia, že sa tak stalo protiprávne, pretože podľa ústavy už nemal právo kandidovať.

Bezpečnostná rada podľa AP zároveň predĺžila pôsobenie mierovej misie OSN v Južnom Sudáne predbežne do 12. augusta, aby poskytla diplomatom viac času na zváženie možností, ako je začlenenie regionálnych síl alebo uvalenie zbrojného embarga na tento najmladší štát sveta, v ktorom sa v uplynulých týždňoch opäť rozšírilo krvavé násilie. Mierové sily v terajšej podobe tvorí približne 12.000 ozbrojených príslušníkov, oprávnených používať smrtiacu silu v záujme ochrany civilistov, podľa veľvyslankyne USA pri OSN Samanthy Powerovej však prejavujú "neochotu či neschopnosť" plniť si svoj mandát.