Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostná rada OSN bude v pondelok rokovať o napätí v Jeruzaleme

Sídlo OSN v New Yorku, archívne foto. Foto: TASR/AP

Zvolanie schôdzky žiadajú Švédsko, Francúzsko a Egypt, podľa ktorých "treba naliehavo diskutovať o tom, ako podporiť výzvy za zníženie napätia v Jeruzaleme".

New York 23. júla (TASR) - Bezpečnostná rada OSN by sa na budúci pondelok v New Yorku mala zísť na mimoriadnej schôdzke, aby zaujala stanovisko k najnovším izraelsko-palestínskym nepokojom v Jeruzaleme. Na svojom webe o tom informoval denník The Jerusalem Post.

Zvolanie schôdzky žiadajú Švédsko, Francúzsko a Egypt, podľa ktorých "treba naliehavo diskutovať o tom, ako podporiť výzvy za zníženie napätia v Jeruzaleme," vysvetlil švédsky veľvyslanec pri OSN Carl Skau vo svojom vyhlásení zverejnenom na sieti Twitter.

Na budúci utorok sa zasa uskutoční pravidelné zasadanie BR OSN, na ktorom sa raz do mesiaca rokuje o situácii na Blízkom východe.

Vyhlásenie k vývoju na Blízkom východe dnes v noci zverejnilo aj tzv. blízkovýchodné kvarteto, ktoré sa v ňom vyjadrilo k víkendovým potýčkam v uliciach Jeruzalema a v Predjordánsku, ako aj útoku na rodinu židovských osadníkov v predjordánskej osade Halamiš.

Kvarteto, v ktorom majú zastúpenie USA, Rusko, EÚ a OSN, upozornilo, že toto násilie prehlbuje nedôveru a je nekompatibilné s dosiahnutím mierového riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu. Kvarteto ostro odsúdilo teroristické činy, vyjadrilo ľútosť nad stratou nevinných životov spôsobenou násilnosťami a zaželalo rýchle zotavenie sa zraneným. Autori vyhlásenia vyzvali všetky zainteresované strany, aby boli zdržanlivé, zdržali sa provokatívnych krokov a usilovali sa o vyriešenie napätej situácie."