Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostná rada OSN odsúdila bombový útok v Bejrúte

Libanonskí sunniti vyšli do ulíc na protest proti bombovému útoku v centre Bejrútu Foto: TASR/AP

Celkovo pri útoku zahynulo najmenej osem ľudí a 78 utrpelo zranenia.

New York/Bejrút 20. októbra (TASR) - Bezpečnostná rada OSN odsúdila piatkový bombový útok v Bejrúte, pri ktorom prišiel o život vysokopostavený predstaviteľ libanonskej bezpečnostnej služby, považovaný za kritika režimu v Sýrii.

Bezpečnostná rada na svojom piatkovom rokovaní prijala vyhlásenie, v ktorom vyzvala na ukončenie pokusov zameraných na destabilizáciu Libanonu prostredníctvom atentátov na politikov.

"Členovia Bezpečnostnej rady OSN ostro odsudzujú teroristický útok z 19. októbra v Bejrúte, pri ktorom zahynul brigádny generál Wisám Hasan," píše sa v dokumente, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Protestovali sunnitskí moslimovia

Na protest proti bombovému útoku vyšli do ulíc libanonskej metropoly sunnitskí moslimovia. Vodca sunnitskej opozície expremiér Saad Harírí obvinil zo zodpovednosti za útok sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Harírího otec Rafík zahynul pri výbuchu bomby v roku 2005, za ktorým podľa jeho stúpencov stála Sýria a šiitské hnutie Hizballáh.

Rozhorčení demonštranti po výbuchu zablokovali ulice a pálili pneumatiky v prevažne sunnitských oblastiach Libanonu: vo východnom údolí Bikáa, v severnom regióne Akkar, v sunnitských štvrtiach Bejrútu a v južnom meste Sajdá.

Celkovo pri útoku zahynulo najmenej osem ľudí a 78 utrpelo zranenia. Damask výbuch v Bejrúte odsúdil.

Brigádny generál Hasan bol v minulosti blízkym spolupracovníkom Rafíka Harírího a neskôr vyšetroval okolnosti jeho zabitia. Hasan tiež nedávno odhalil pripravovaný bombový útok, v dôsledku čoho došlo k zatknutiu libanonského politika spriazneného so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.