Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostná rada OSN odsúdila najnovší raketový test KĽDR

Severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Jednohlasne prijatý dokument požaduje od Kórejskej ľudovodemokratickej republiky okamžité zastavenie vykonávania jadrových a raketových testov, pričom tiež hrozí zavedením nových sankcií.

New York 20. apríla (TASR) - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) odsúdila dnes dôrazným spôsobom najnovší prípad odpálenia rakety z územia Severnej Kórey po tom, ako Spojené štáty pristúpili na požiadavku Ruska, aby príslušné vyhlásenie obsahovalo aj výzvu na "dialóg" s Pchjongjangom.

Jednohlasne prijatý dokument požaduje od Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) okamžité zastavenie vykonávania jadrových a raketových testov, pričom tiež hrozí zavedením nových sankcií. Bezpečnostná rada zároveň vyjadruje "krajné znepokojenie z vysoko destabilizujúceho správania" Pchjongjangu, ktorý "zjavne a provokatívne" porušuje rezolúcie tohto orgánu OSN.

Za takéto porušenie je považovaný aj víkendový pokus o raketový test, hoci bol neúspešný a raketa hneď po štarte vybuchla.

Spojené štáty obvinili v stredu Rusko, že bráni prijatiu odsudzujúceho vyhlásenia tým, že trvá na uvedenej požiadavke. Zastupujúci ruský veľvyslanec pri OSN Piotr Iľjičov však dnes pred novinármi vyhlásil, že postup Washingtonu bol "náhly" a Moskva sa nebránila diskusii.