Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostná rada OSN odsúdila pokusy KĽDR uniknúť dopadu sankcií

Muž sleduje na televíznej obrazovke vypálenie rakety Severnou Kóreou. Foto: TASR/AP

Pchjongjang sankcie porušuje a pokúša sa využiť globálnu finančnú sieť a čelné spoločnosti, aby unikol potrestaniu.

New York 28. februára (TASR) - Bezpečnostná rada OSN v pondelok odsúdila severokórejské "nezodpovedné a provokatívne" pokusy uniknúť dopadu sankcií OSN.

Členovia rady po rokovaní za zatvorenými dverami vo vyhlásení zdôraznili dôležitosť toho, aby Severná Kórea "plne vyhovela" požiadavkám, kvôli ktorým na ňu bolo od roku 2006 uvalených šesť kôl čoraz prísnejších sankcií. A zdôraznili svoj úmysel spolupracovať v snahe o znížení napätia a dosiahnutí denuklearizácie Kórejského polostrova.

Z návrhu správy expertov OSN monitorujúcich severokórejské sankcie podľa britského veľvyslanca pri OSN Matthewa Rycrofta vyplýva, že Pchjongjang sankcie porušuje a pokúša sa využiť globálnu finančnú sieť a čelné spoločnosti, aby unikol potrestaniu.

Francúzsky veľvyslanec Francois Delattre upozornil na potrebu, aby BR OSN zostala v tejto veci jednotná a označil severokórejský jadrový program za "hrozbu pre regionálny a medzinárodný mier a bezpečnosť". Povedal, že ho povzbudilo rozhodnutie Európskej únie, prijaté v ten istý deň, uvaliť na Severnú Kóreu "nové reštriktívne opatrenia" založené na decembrovej rezolúcii o sankciách.

"Je to veľmi dôležitý signál zo strany EÚ a my musíme pokračovať v spoločnom uplatňovaní maximálneho nátlaku na Severnú Kóreu, aby jej režim rešpektoval svoje záväzky," dodal.

Južná Kórea obvinila severokórejského vodcu Kim Čong-una, že poslal agentov do malajzijského Kuala Lumpuru, aby tam zabili jeho nevlastného brata Kim Čong-nama. Podľa malajzijskej polície na to použili zakázanú chemickú zbraň VX.

Britský veľvyslanec Rycroft vyjadril nádej, že ak má Malajzia o tom dôkazy, pošle ich Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW) a Bezpečnostnej rade OSN, aby mohli konať.

"Dúfam, že ktorákoľvek krajina, ako v tomto prípade Malajzia, s prípadným dôkazom takejto vážnej veci ho dá k dispozícii čo možno najskôr".

Ukrajinský veľvyslanec Volodymyr Jelčenko, ktorý v súčasnosti BR OSN predsedá, povedal, že rada sa zamerala na uplatňovanie severokórejských sankcií a nezaoberala sa útokom na brata severokórejského vodcu z 13. februára.