Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

OSN odsúdila raketovú skúšku KĽDR, žiada koniec provokácii

Sídlo OSN v New Yorku, archívne foto. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná rada tejto organizácie ďalej zopakovala svoju požiadavku voči Pchjongjangu, aby zastavil svoje raketové a jadrové programy.

New York 30. augusta (TASR) - Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) na svojom mimoriadnom zasadnutí jednomyseľne "ostro odsúdila" test balistickej rakety, ktorý v utorok uskutočnila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR). Rada ďalej zopakovala svoju požiadavku voči Pchjongjangu, aby zastavil svoje raketové a jadrové programy.

Zasadnutie za zatvorenými dverami sa konalo v utorok večer miestneho času v newyorskej centrále OSN. Najsilnejší orgán OSN po ňom v súvislosti posledným raketovým testom KĽDR prijal jednomyseľne vyhlásenie, v ktorom označil konanie KĽDR za "šokujúce".

Pätnásťčlenná rada požiadala Pchjongjang, aby prestal s provokáciami a podnikol kroky smerujúce k zmierneniu napätia v regióne.

Vyhlásenie sa o ďalších sankciách voči režimu nezmieňuje, trvá však na prísnej implementácií tých aktuálnych. Rada okrem iného zdôraznila, že chce ostať pri mierovom, diplomatickom a politickom riešení celej situácie.

Severná Kórea odpálila v utorok miestneho času strelu, ktorá preletela ponad Japonsko a dopadla do Tichého oceánu takmer 1200 kilometrov od ostrova Hokkaido.

Severokórejská tlačová agentúra KCNA dnes potvrdila, že na odpal balistickej strely stredného doletu typu Hwasong-12 dohliadal v utorok osobne severokórejský vodca Kim Čong-un. Dodala, že išlo o test zameraný proti prebiehajúcim spoločným manévrom juhokórejskej a americkej armády. Kim Čong-un vo vyhlásení ďalej vyzval na ďalšie raketové testy v Tichom oceáne.

Táto skúška je vnímaná ako jedna z najprovokatívnejších, aké kedy KĽDR podnikla.