Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

POTVRDENÉ: Útok v Petrohrade spáchal Akbaržon Džalilov z Kirgizska

Na archívnej snímke Akbaržon Džalilov, rodák z Kirgizska. Foto: twitter.com

Podozrivý získal pred časom ruské občianstvo. Kazachstan tvrdí, že za útokom mohol byť Islamský štát. Teroristický útok pripravil o 14 ľudí, ďalších 49 zranil.

Petrohrad 4. apríla (TASR) - Hlavný podozrivý zo spáchania samovražedného bombového útoku v petrohradskom metre, 22-ročný Akbaržon Džalilov, nebol občanom Kirgizska, tvrdí tamojšie ministerstvo zahraničných vecí.

Biškek uviedol, že ide o etnického Uzbeka narodeného v kirgizskom meste Oš, ktorý ako tínedžer získal ruské občianstvo po svojom otcovi. Džalilov bol podľa vyšetrovateľov v ostatných rokoch zradikalizovaný islamskými extrémistami.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) oznámil, že odobrané vzorky DNA z pozostatkov podozrivého teroristu z miesta výbuchu sa zhodujú s genetickými stopami na batohu, ktorý obsahoval druhú, nevybuchnutú nálož. Tá bola objavená na neďalekej stanici metra Ploščaď vosstanija.

Džalilov sa podľa vyjadrenia kirgizského rezortu diplomacie narodil 1. apríla 1995 a "nikdy mu nebol vydaný kirgizský pas". V roku 2011, keď dosiahol vek 16 rokov, mu úrady vystavili ruský pas a odvtedy oficiálne žil v Rusku.

Bezpečnostné úrady v Kirgizsku už predtým identifikovali Džalilova ako podozrivú osobu.

Biografické údaje zozbierané zo sociálnych sietí naznačujú, že Džalilov sa zaujímal o islam, modernú hudbu a bojové umenie. Jeho strýko pre agentúru Reuters telefonicky povedal, že mladík bol praktizujúci moslim, ale nie "fanatik".

Džalilov odpálil podomácky vyrobenú nálož v pondelok približne o 14.40 h miestneho času vo vozni metra medzi stanicami Sennaja ploščaď a Technologičeskij institut. Útok si vyžiadal minimálne 14 mŕtvych a zhruba 50 zranených, z ktorých podľa vyjadrenia ministerstva zdravotníctva mnohí zostávajú v komatóznom stave.

Incident je považovaný za dosiaľ najkrvavejší teroristický útok v Petrohrade, druhom najväčšom meste Ruska. K zodpovednosti zaň sa bezprostredne neprihlásila nijaká skupina či organizácia. V Petrohrade, ako aj v Moskve žije značné množstvo ľudí zo strednej Ázie, ktorí sem prichádzajú za zárobkom.

Zverejnili zoznam zranených po útoku v petrohradskom metre



Na 14 stúpol počet obetí pondelkového teroristického bombového útoku v petrohradskom metre, oznámila dnes ruská ministerka zdravotníctva Veronika Skvorcovová. Informovala o tom televízia RT.

Podľa Skvorcovovej 11 ľudí zahynulo priamo na mieste výbuchu, jeden počas prevozu do nemocnice a dvaja na centrálnom prijímacom oddelení. Dodala, že hospitalizovaných je ešte 49 ľudí, 13 už prepustili.

Petrohradské oddelenie ministerstva pre mimoriadne situácie zverejnilo dnes zoznam zranených v dôsledku pondelkového bombového útoku v metre. V zozname, ktorý rezort postupne aktualizuje, je 51 ľudí, niektorí nie sú ešte identifikovaní, informovala agentúra TASS.

Gubernátor Petrohradu Georgij Poltavčenko uviedol, že medzi zranenými je aj 17 obyvateľov iných ruských regiónov a traja cudzinci - občania Bieloruska, Tadžikistanu a Uzbekistanu. Podľa Poltavčenka je 12 ľudí v ťažkom stave, 27 v stredne ťažkom.




K výbuchu v súprave metra došlo v pondelok v čase, keď sa nachádzala medzi stanicami Senné námestie a Technologický inštitút. Ako dnes oznámila ministerka zdravotníctva Veronika Skvorcovová, útok si vyžiadal 14 mŕtvych, hospitalizovaných je 49 ľudí.

Výbušné zariadenie umiestnené pod hasiacim prístrojom sa našlo aj neďaleko stanice Námestie povstania. Bolo naplnené črepinami a malo ekvivalent jedného kilogramu TNT, teda trikrát viac ako nálož, ktorá explodovala. Túto bombu sa podarilo zneškodniť.

Za útokom v Petrohrade mohol byť Islamský štát, tvrdí Kazachstan



Výbor štátnej bezpečnosti Kazašskej republiky (KNB RK) dnes nevylúčil, že na pondelkovom bombovom útoku v petrohradskom metre sa mohla podieľať teroristická organizácia Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra TASS.

Zástupca šéfa KNB RK Nurgali Bilisbekov uviedol, že "príznaky účasti IS priamo existujú". Pripomenul, že s IS je spojených množstvo rôznych teroristických organizácii - veľkých i malých.



Bilisbekov zároveň odmietol medializované správy, že útočníkom bol kazašský občan Maxim Aryšev. "S najväčšou pravdepodobnosťou je obeťou teroristického útoku, nachádzal sa priamo uprostred explózie," dodal Bilisbekov.

Lavrov: Tvrdenia, že útok bol odplatou za aktivitu Ruska v Sýrii, sú cynické



Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes ostro skritizoval pokusy interpretovať pondelkový teroristický útok v Petrohrade ako odplatu za angažovanie sa Ruska v sýrskom konflikte.

"Špekulácie niektorých médií o tom, že tento teroristický útok bol pomstou voči Rusku za jeho politiku v Sýrii, sú cynické a podlé. Je smutné, že v tomto prípade nejde o žiadny výmysel. Niektorí činitelia vrátane predstaviteľov Pentagónu z Obamovho obdobia vyjadrili podobné názory na medzinárodnej úrovni," vyhlásil Lavrov, ktorého cituje agentúra TASS.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Foto: TASR/AP


"Som presvedčený, že je to pre politikov nedôstojné a dúfam, že za súčasných okolností, keď terorizmus ohrozuje všetky krajiny bez výnimky, sa nebude merať dvojakým metrom a politici preukážu v tomto ohľade zodpovednosť," zdôraznil šéf ruskej diplomacie a vyzval na zodpovedný prístup pri pokrývaní týchto udalostí aj médiá.

Podľa petrohradského starostu Georgija Poltavčenka sa v metre uskutočňujú pravidelné bezpečnostné kontroly a vyšetrovaním sa ukáže, či bol tento systém účinný alebo nie.

Ukrajinská bezpečnostná služba môže pomôcť Rusku s vyšetrovaním



Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) môže pomôcť Rusku s vyšetrovaním pondelkového teroristického bombového útoku v petrohradskom metre. Vo vysielaní televízie 112 Ukrajina to povedal poradca riaditeľa SBU Jurij Tandit.



"Existujú verzie (v SBU), zatiaľ ich nekomentujeme. Všetky štáty, ktoré majú skúsenosť s bojom proti terorizmu, reagujú na takéto žiadosti. Ak to bude potrebné, tiež môžeme pomôcť tak, ako iné krajiny, ktoré to už deklarovali," dodal Tandit a vyjadril sústrasť rodinám obetí a zranených.

OSN: Útok v Petrohrade je zbabelý a barbarský



Americký prezident Donald Trump ponúkol Rusku plnú podporu pri pátraní po páchateľoch pondelňajšieho výbuchu v metre v Petrohrade.

V telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom útok odsúdil a vyjadril hlbokú sústrasť obetiam a ich blízkym, ako aj ruskému ľudu, informovali v noci nadnes Biely dom i hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ruský prezident V. Putin a novozvolený prezident USA D. Trump (kombosnímka)
Foto: TASR/AP

Prezidenti sa ďalej zhodli na tom, že terorizmus je zlo, ktoré sa musí "rozhodne a rýchlo poraziť".

Obaja mienia zostať v tejto veci v kontakte.

Ruský prezident Vladimir Putin nevylúčil teroristické pozadie činu. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie kvalifikoval výbuch v petrohradskom metre ako teroristický čin, bude však preverovať aj iné možné verzie.

K výbuchu sa zatiaľ nikto oficiálne neprihlásil.

USA sú na strane Ruska



Bezpečnostná rada OSN v noci nadnes dôrazne odsúdila pondelňajšiu explóziu v metre ruského mesta Petrohrad.

Členovia tohto grémia ju v New Yorku označili za "barbarský a zbabelý teroristický útok". V jednomyseľne prijatej deklarácii všetkých 15 členov Bezpečnostnej rady požaduje, aby boli zodpovedné osoby postavené pred súd.

Veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová, ktorej krajina v súčasnosti predsedá Bezpečnostnej rade OSN, povedala, že obrázky z miesta útoku v Petrohrade sú "srdcervúce".

"Môžete si byť istí, že Spojené štáty sú na strane Ruska v boji proti týmto extrémistom, ktorí naďalej nezmyselne spôsobujú utrpenie nevinným ľuďom," povedala Haleyová vo svojom vystúpení.

Veľvyslankyňa USA pri Organizácii Spojených národov Nikki Haleyová.
Foto: TASR/AP

Explózia v súprave metra si vyžiadala 11 mŕtvych a takmer 50 zranených.

Ruský prezident Vladimir Putin nevylúčil teroristické pozadie činu, úrady začali vyšetrovanie pre podozrenie z teroristického útoku. K výbuchu sa zatiaľ nikto oficiálne neprihlásil.

Putin položil kvety na pamiatku obetiam výbuchu



Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok večer miestneho času položil kvety k budove stanice petrohradského metra Technologický inštitút, neďaleko ktorej došlo k výbuchu v súprave podzemnej železnice. Informovala o tom agentúra TASS.

Putin položil kyticu červených ruží na miesto, kde kvety zanechávajú obyvatelia mesta na pamiatku obetí teroristického útoku. Prezident neodpovedal na otázky novinárov.

Ruský prezident Vladimir Putin kladie kyticu červených ruží neďaleko zastávky metra Technologičeskyj Institut po výbuchu v petrohradskom metre 3. apríla 2017.
Foto: TASR/AP


Agentúra Interfax s odvolaním sa na prezidentovho hovorcu Dmitrija Peskova uviedla, že Putin následne prišiel do petrohradskej pobočky Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) na stretnutie so zástupcami FSB, ministerstva vnútra, ministerstva pre mimoriadne situácie a Rosgvardie (Národná garda), aby ho oboznámili s doterajšími poznatkami týkajúcimi sa výbuchu v metre.

Na archívnej snímke žena zapaľuje sviečku pred vchodom stanice metra Sennaja po výbuchu v metre v Petrohrade 3. apríla 2017.
Foto: TASR/AP