Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostná rada OSN sa bude zaoberať ofenzívou na jemenskú Hudajdu

Členovia Bezpečnostnej rady OSN na rokovaní. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná rada podporuje snahy osobitného splnomocnenca OSN pre Jemen Martina Griffithsa o pokračovanie politických rokovaní a zamedzenie stupňovaniu bojov v trojročnom jemenskom konflikte.

New York 14. mája (TASR) - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) usporiada vo štvrtok mimoriadne zasadnutie venované ofenzíve koalície pod vedením Saudskej Arábie proti povstalcom v jemenskom prístave Hudajda na pobreží Červeného mora. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na stredajšie vyjadrenie ruského veľvyslanca pri OSN Vasilija Nebenziu, ktorého krajina v súčasnosti predsedá Bezpečnostnej rade.

Podľa Nebenziu požiadala o toto zasadnutie Británia. V rámci neverejných konzultácií má členov BR OSN informovať vysoký predstaviteľ Sekretariátu OSN.

Bezpečnostná rada výrazne podporuje snahy nového osobitného splnomocnenca OSN pre Jemen Martina Griffithsa o pokračovanie politických rokovaní a zamedzenie ďalšiemu stupňovaniu bojov v trojročnom jemenskom konflikte, ktorého výsledkom je viac než 10.000 mŕtvych, vyše dva milióny vysídlených osôb a v súčasnosti celosvetovo najhoršia humanitárna kríza.

Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty (SAE) medzitým ohlásili "mnohostranný plán" na ochranu civilistov v Hudajde, kde začali v stredu ráno ofenzívu proti jemenským šiitským povstalcom. Súčasťou tohto plánu má byť vytvorenie trás pre dodávky potravín, zdravotníckeho materiálu a ropných produktov.

Humanitárne organizácie predtým vyjadrili vážne obavy o bezpečnosť státisícov civilistov v tomto meste. Hudajda je však hlavným vstupným bodom pre dodávky potravinovej a humanitárnej pomoci do celého Jemenu.

Koalícia bojujúca proti jemenským povstalcom známym ako húsíovia tiež oznámila prvé straty v bojoch o Hudajdu. Podľa údajov štátnej tlačovej agentúry SAE zahynuli štyria vojaci z tejto krajiny, podrobnosti o tom, ako prišli o život, však neboli zverejnené, uviedla AP.