Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostná rada OSN schválila vyslanie pozorovateľskej misie

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun Foto: TASR/AP

Tristo neozbrojených pozorovateľov bude v prebiehu 90 dní sledovať dodržiavanie prímeria medzi jednotkami sýrskej armády a opozíciou.

New York 21. apríla (TASR) - Viac ako rok po začiatku násilností v Sýrii prijala dnes Bezpečnostná rada OSN rezolúciu, ktorá umožňuje vyslať do tejto arabskej krajiny 300-člennú neozbrojenú pozorovateľskú misiu.

Experti budú v období stanovenom zatiaľ na 90 dní sledovať dodržiavanie prímeria medzi jednotkami sýrskej armády a opozíciou. Jednomyseľne schválená rezolúcia číslo 2043 sa však začne realizovať až po tom, čo generálny tajomník OSN Pan Ki-mun usúdi, že prímerie je dostatočne stabilné, uviedla agentúra DPA.

Pozorovateľmi budú vojaci

Hoci všetkých 300 pozorovateľov misie UNSMIS sú vojaci, nebudú ozbrojení. Po Sýrii sa budú môcť pohybovať viac-menej voľne. Túto požiadavku sa podarilo Západu presadiť napriek počiatočnému odporu Ruska, tradičného spojenca Sýrie. Pozorovatelia budú môcť slobodne budovať dočasné pozorovacie stanovištia v mestách, sledovať vojenské konvoje blížiace sa do obývaných oblastí, vyšetrovať akékoľvek potenciálne násilie a v spolupráci s Medzinárodným výborom Červeného kríža a sýrskymi orgánmi budú mať prístup k zadržiavacím a zdravotným strediskám.


Treba vyriešiť otázku dopravy

Vyriešiť treba ešte otázku dopravy. Damask trvá na tom, že pozorovateľov budú prepravovať sýrske vrtuľníky, čo by však znemožnilo spontánnu kontrolu určitých oblastí. Nová rezolúcia ponechala túto otázku otvorenú.

Rezolúcia číslo 2043 má aj politický aspekt, pretože obsahuje podporu plánu osobitného vyslanca Kofiho Annana, ako aj prechodu k demokratickému pluralitnému systému, zaručujúcemu rovnoprávnosť všetkých občanov bez ohľadu na rasu, etnický pôvod, náboženstvo alebo politickú orientáciu.


V Sýrii už pôsobí misia OSN

V Sýrii už pôsobí misia OSN, schválená Bezpečnostnou radou minulý týždeň. Ide o 30-členný predsunutý tím, ktorého úlohou je pripraviť podmienky pre vlastnú pozorovateľskú misiu. V Sýrii je však zatiaľ len sedem jeho členov, napísala agentúra AP.

Na rozdiel od väčšiny rezolúcií, ktorých plnenie treba hlásiť BR OSN každých 30 dní, rezolúcia prijatá dnes má túto lehotu skrátenú na 15 dní.

Schválenie novej rezolúcie bezprostredne privítal generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý vyzval vládu i opozíciu, aby "urýchlene" vytvorili podmienky na vyslanie neozbrojených pozorovateľov. Vo vyhlásení vydanom jeho kanceláriou ďalej vyzval sýrsku vládu na ukončenie všetkého násilia a porušovania ľudských práv, najmä na zastavenie používania ťažkých zbraní a ich stiahnutie z obývaných oblastí spolu s vojakmi.

Ruský vyslanec pri OSN Vitalij Čurkin v reakcii povedal, že rezolúcia má "zásadný význam pre pokrok mierového procesu v Sýrii" a podporu šesťbodového mierového plánu Kofiho Annana.