Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostná situácia v Tunisku je už pod kontrolou, tvrdí premiér

Na snímke tuniský premiér Habíb Síd. Foto: TASR/AP

Armáda a polícia majú podľa tuniského premiéra situáciu pod kontrolou s výnimkou niektorých izolovaných oblastí.

Tunis 23. januára (TASR) - Bezpečnostná situácia v Tunisku je už pod kontrolou, vyhlásil dnes tamojší premiér Habíb Síd, ktorého citovala agentúra DPA. Síd sa tak vyjadril len po deň tom, ako tuniská vláda kvôli násilným protestom proti vysokej nezamestnanosti vyhlásila celoštátny zákaz nočného vychádzania.

Tuniský premiér na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že bezpečnostná situácia v krajine je momentálne dobrá a zlepšuje sa. "Armáda a polícia majú situáciu pod kontrolou s výnimkou niektorých izolovaných oblastí," dodal Síd po dnešnom mimoriadnom stretnutí vládneho kabinetu.

Najnovšie protesty v Tunisku vypukli po udalosti v meste Kasrajn, kde minulú nedeľu zahynul neúspešný uchádzač o prácu v jednom z vládnych úradov po tom, ako ho zasiahol elektrický prúd. Nepokoje sa následne rozšírili do celej krajiny vrátane hlavného mesta Tunis. Strety medzi demonštrantami a políciou si vyžiadali desiatky zranených.

Hovorca tuniského ministerstva vnútra dnes uviedol, že pre podozrenie z útokov na štátne a súkromné inštitúcie bolo v rámci protestov zadržaných prinajmenšom 261 ľudí.

Aktuálne nepokoje sú najhoršími, aké Tunisko zažilo zosadenia bývalého prezidenta Zína Ábidína bin Alího v roku 2010, napísala DPA.