Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Výbor predvolá Orbána, chce vedieť, či bol komunistickým agentom

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán by mal byť predvolaný na nadchádzajúcu schôdzku parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť.

Budapešť 9. marca (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán by mal byť predvolaný na nadchádzajúcu schôdzku parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť. Vypočutie inicioval dnes predseda výboru z opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Zsolt Molnár s tým, že by premiér mal podať informácie o možných bezpečnostných rizikách svojej osoby zverejnených v médiách.



Bývalý Orbánov najbližší spojenec - mediálny magnát a miliardár Lajos Simicska, s ktorým sa premiérov vzťah radikálne zhoršil začiatkom februára, totiž v nedeľu vyhlásil, že Orbán v čase ich spoločnej základnej vojenskej služby podával o ňom informácie tajným službám.

Simicska spravodajskému serveru Mandiner v nedeľu povedal, že Orbán ho informoval o tom, že musí o ňom podať správu. Na obsahu správy sa údajne vždy vopred dohodli.

Úrad vlády v reakcii na Simicskove slová zverejnil dávnejší dokument, v ktorom na podobné tvrdenie poslanca parlamentu Orbán uviedol, že ho tajné služby oslovili, on však spoluprácu odmietol.

Dnes pri odchode zo schôdzky s maďarskými veľvyslancami na ministerstve zahraničných vecí Orbán pre server Hir24.hu označil obvinenie za smiešne. Povedal, že všetky potrebné informácie sú dostupné a že je smutné, že niekto môže klesnúť až takto hlboko.

Zvolanie výboru pre národnú bezpečnosť kvôli Simicskovmu vyjadreniu iniciovali okrem MSZP aj ultrapravicová strana Jobbik a Demokratická koalícia. Opozičné strany by chceli opäť otvoriť doposiaľ neriešenú otázku bývalých agentov vo forme prijatia zákona o zverejnení spisov tajných služieb, ako aj prijatia parlamentného rozhodnutia, ktoré by zaviazalo maďarskú vládu, aby oficiálne požiadala Rusko o možnosť nahliadnutia do spisov KGB po roku 1944.