Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Bhután zníži denný turistický poplatok o polovicu, aby prilákal ľudí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Turistický poplatok obmedzuje prílev návštevníkov na zlomok počtu návštevníkov v neďalekom Nepále.

Thimpu 26. augusta (TASR) - Himalájske kráľovstvo Bhután na polovicu zníži denný poplatok 200 dolárov (185 eur) pre zahraničných turistov. Jeho cieľom je finančne podporiť sektor, ktorý tvrdo zasiahla pandémia covidu. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Bhután svoj denný "poplatok za udržateľný rozvoj" zvýšil zo 65 (60 eur) na 200 dolárov za návštevníka zo západných krajín v septembri minulého roka po ukončení covidových obmedzení. Nová sadzba 100 dolárov (92 eur) denne vstúpi do platnosti od septembra na obdobie štyri roky, uviedla vláda vo vyhlásení v piatok neskoro večer.

"Je to vzhľadom na dôležitú úlohu odvetvia cestovného ruchu pri vytváraní pracovných miest, zarábaní devíz... a pri posilňovaní celkového hospodárskeho rastu," uvádza sa v správe.

Stáročia izolovaný Bhután sa pre turistov otvoril v roku 1974, keď ho navštívilo 300 návštevníkov. Krajina bola vždy opatrná pri rozširovaní masového turizmu a zakazuje horolezectvo, aby zachovala posvätnosť svojich vrcholov. Podľa oficiálnych údajov počet turistov v roku 2019 dosiahol 315.600.

Turistický poplatok obmedzuje prílev návštevníkov na zlomok počtu návštevníkov v neďalekom Nepále. Od januára navštívilo Bhután viac ako 56.000 turistov, ale približne 42.000 boli indickí štátni príslušníci, ktorí musia zaplatiť len poplatok 1.200 indických rupií (asi 13 eur) denne.