Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bhutánska kráľovná porodila syna, korunného princa

Bhutánsky kráľ Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (vľavo) a kráľovná Jetsun Pema zdravia novinárov a hostí po ich spoločnej svadbe 13. októbra 2011 v bhutánskom meste Punakha. Foto: TASR/AP

Dediča trónu, ktorého meno ešte nezverejnili, už predstavili jeho starému otcovi a bývalému kráľovi.

Naí Dillí 6. februára (TASR) - Bhutánskemu kráľovskému páru sa narodil zdravý syn, kráľ Wangčhug bol pri pôrode pri manželke, oznámil dnes kráľovský palác. Ide o prvé dieťa 35-ročného kráľa a 25-ročnej neurodzenej kráľovnej, ktorí sa zobrali v roku 2011. Rodičia sa narodením prvého dieťaťa pochválili na Facebooku.

Chlapec prišiel na svet v kráľovskom paláci v piatok neskoro večer. Dediča trónu, ktorého meno ešte nezverejnili, už predstavili jeho starému otcovi a bývalému kráľovi.

V metropole kráľovstva, ktoré patrí k najodľahlejším a najuzavretejším na svete, privítali jeho príchod v súlade s budhistickými tradíciami. Médiá o ňom píšu ako o "najvzácnejšom dare pre Bhután" a vítajú ho ako "úsvit novej éry", informovala tlačová agentúra DPA.

Vláda sa rozhodla vyhlásiť na pondelok národný sviatok na oslavu radostnej udalosti, aby sa mohli ľudia modliť za novorodenca a jeho rodičov a zablahoželať im.

Absolvent Oxfordu, kráľ Džigme Khesar Wangčhug, si zobral v roku 2011 za manželku Jetsun Pemu, dcéru pilota dopravného lietadla. Za kráľa bol korunovaný v roku 2008, po odstúpení svojho otca, ktorý tým umožnil príchod demokracie a ustanovenie konštitučnej monarchie.

Dynastia Wangčhugovcov vládne v Bhutáne už vyše 100 rokov a je uctievaná obyvateľmi hornatej krajiny, ktoré sa rozkladá na 38.000 štvorcových kilometroch.

Bhután, nazývaný v miestnom jazyku kráľovstvo draka hromu, má 750.000 obyvateľov a susedí s Indiou a Čínou. Je veľmi izolované od sveta, televíziu zaviedlo iba pred 15 rokmi a snaží sa uchrániť pred masovým cestovným ruchom.

Budhistický národ si stanovil ojedinelý spôsob merania pokroku, meria hrubé národné šťastie ako obdobu výlučne ekonomických ukazovateľov.