Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Biden a Scholz opätovne odsúdili anexiu ukrajinských území Moskvou

Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Washington Moskvu opakovane varoval, že použitie jadrových zbraní bude mať vážne následky.

Berlín/Washington 9. októbra (TASR) - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz a americký prezident Joe Biden v nedeľu v telefonickom rozhovore opätovne odsúdili anexiu ukrajinských území Ruskom. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Scholz a Biden podľa hovorcu nemeckej vlády Steffena Hebestreita označili najnovšie jadrové hrozby Moskvy za "nezodpovedné" a zhodli sa, že nasadenie takýchto zbraní by malo mimoriadne vážne následky.

Biely dom uviedol, že títo dvaja štátnici potvrdili svoje odhodlanie dosiahnuť vyvodenie zodpovednosti voči Rusku za jeho "brutálne činy". Takisto sa zaviazali poskytovať Ukrajine pomoc v oblasti hospodárstva a bezpečnosti.

Nemecký kancelár a americký prezident podľa Hebestreita odsúdili aj útoky na potrubia plynovodu Severný tok (Nord Stream) v Baltskom mori. Cielené narušenia dôležitej infraštruktúry sú podľa nich neprijateľné.

Rusko nedávno anektovalo štyri regióny na východe Ukrajiny a ruský prezident Vladimir Putin povedal, že Moskva bude považovať ukrajinské útoky na tieto oblasti za útoky na samotné Rusko a použije všetky prostriedky na ich obranu, píše DPA.

Washington Moskvu opakovane varoval, že použitie jadrových zbraní bude mať vážne následky.