Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Biden: Kissinger mal prenikavý intelekt, často sme spolu nesúhlasili

Bývalý minister zahraničných vecí Henry Kissinger (vľavo) sa rozpráva s predsedom senátneho výboru pre zahraničné vzťahy Josephom Bidenom (D-Del.) na Kapitole vo Washingtone 31. januára 2007 pred Kissingerovým svedectvom o Iraku pred výborom. Foto: TASR/AP

Kissinger, bývalý minister zahraničných vecí a poradca Bieleho domu, zomrel v stredu 29. novembra vo veku 100 rokov vo svojom dome v štáte Connecticut.

Washington 1. decembra (TASR) - Prezident USA Joe Biden vo štvrtok v krátkom vyhlásení pochválil "prenikavý intelekt" legendárneho zosnulého amerického diplomata Henryho Kissingera, ale tiež zdôraznil, že často jeden s druhým "ostro" nesúhlasili. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Počas našich kariér sme často spolu nesúhlasili. A často ostro," uviedol Biden vo vyhlásení, v ktorom spomenul Kissingerov "prenikavý intelekt a hlboké sústredenie stratéga".

Kissinger, bývalý minister zahraničných vecí a poradca Bieleho domu, zomrel v stredu 29. novembra vo veku 100 rokov vo svojom dome v štáte Connecticut.

Kissingerovo pôsobenie na poste šéfa diplomacie v dvoch amerických administratívach - prezidentov Richarda Nixona a Geralda Forda - zanechalo v zahraničnej politike USA nezmazateľnú stopu, konštatovala agentúra Reuters.

Za spoluúčasť na diplomatických rokovaniach týkajúcich sa vojny vo Vietname získal v roku 1973 Nobelovu cenu za mier, ktorá však vzbudzovala mnohé kontroverzie, pretože Kissinger okrem iného rozhodoval aj o intenzívnom bombardovaní Severného Vietnamu, ktoré malo krajinu prinútiť k ukončeniu vojny.

V 70. rokoch 20. storočia sa Kissinger podieľal na mnohých epochálnych svetových udalostiach: jeho úsilie viedlo k diplomatickému otvoreniu Číny, k prelomovým americko-sovietskym rozhovorom o kontrole zbraní, rozšíreniu vzťahov medzi Izraelom a jeho arabskými susedmi a k parížskym mierovým dohodám so Severným Vietnamom.