Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Biden: Kvôli nečinnosti Kongresu sa Ukrajinci stiahli z Avdijivky

Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda v noci na sobotu oznámila, že sa jej vojaci po štyroch mesiacoch ťažkých bojov sťahujú z Avdijivky.

Washington 17. februára (TASR) - Americký prezident Joe Biden v sobotňajšom telefonickom rozhovore s ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským vyhlásil, že za pád východoukrajinského mesta Avdijivka, z ktorého sa stiahli ukrajinské sily, môže nečinnosť Kongresu USA a jeho doterajšie neschválenie vojenskej pomoci pre Kyjev. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ukrajinská armáda v noci na sobotu oznámila, že sa jej vojaci po štyroch mesiacoch ťažkých bojov sťahujú z Avdijivky. Hlavný veliteľ ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj to zdôvodnil snahou vyhnúť sa obkľúčeniu a potrebou ochrániť životy a zdravie vojakov.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu večer vyhlásilo, že jeho sily získali "plnú kontrolu" nad Avdijivkou. Zelenskyj počas jeho vystúpenia na konferencii v Mníchove tvrdil, že stiahnutie ukrajinských vojakov, aby sa vyhli obkľúčeniu, neznamená, že sa Rusom podarilo niečo ukoristiť. Rusko "nič nedobylo", uviedol ukrajinský prezident.

Biely dom vo vyhlásení v súvislosti s telefonátom uviedol, že Biden Zelenskému "zdôraznil záväzok Spojených štátov naďalej podporovať Ukrajinu".

Stiahnutie ukrajinských síl z Avdijivky prišlo podľa Bidena po tom, čo "ukrajinskí vojaci museli v dôsledku nečinnosti Kongresu rozdeliť muníciu na prídely, čo viedlo k prvým výrazným ziskom Ruska za posledné mesiace", píše sa vo vyhlásení.

Biden tiež "opätovne potvrdil silnú podporu vlády USA a Američanov pre zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny" a zároveň vyzval americký Kongres, aby urýchlene schválil návrh zákona o výdavkoch vrátane pomoci Ukrajine.

"Som rád, že sa môžem spoľahnúť na plnú podporu amerického prezidenta. Veríme aj v múdre rozhodnutie amerického Kongresu," napísal po telefonáte Zelenskyj v aplikácii Telegram.

Bidenova vláda sa v Kongrese snaží o schválenie návrhu zákona v hodnote 118 miliárd dolárov, na ktorý je naviazaná pomoc USA pre Ukrajinu. Republikáni ho však blokujú a výmenou za podporu návrhu zákona žiadajú posilnenie ochrany hraníc.