Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Biden navštívi Havaj zasiahnutý ničivými lesnými požiarmi

Prezident Joe Biden . Foto: TASR/AP

Na najmenej 106 stúpol počet obetí lesných požiarov, ktoré od minulého týždňa sužujú ostrov Maui, oznámil guvernér Havaja Josh Green.

Washington/Honolulu 16. augusta (TASR) - Americký prezident Joe Biden a jeho manželka Jill na budúci týždeň navštívia americký ostrovný štát Havaj. Najničivejší prírodný požiar v USA za posledných 100 rokov tam usmrtil najmenej 100 ľudí. V stredu o tom informoval Biely dom, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Biden a jeho manželka sa v pondelok 21. augusta na ostrove Maui "stretnú so záchranármi, preživšími, ako aj s federálnymi, štátnymi a miestnymi predstaviteľmi", uviedol Biely dom v tlačovom vyhlásení.

"Prezident organizuje a sumarizuje celkovú pomoc vlády ostrovu Maui, zasiahnutému smrtiacimi požiarmi. Je odhodlaný doručiť všetko, čo ľudia na Havaji potrebujú od federálnej vlády, aby sa z tejto pohromy spamätali," dodal Biely dom.

Na najmenej 106 stúpol počet obetí lesných požiarov, ktoré od minulého týždňa sužujú ostrov Maui, oznámil guvernér Havaja Josh Green. Doplnil, že psy vycvičené na vyhľadávanie tiel zatiaľ prehľadali asi štvrtinu zasiahnutého územia. Konečný počet obetí sa možno až dvojnásobne či trojnásobne zvýši oproti súčasnému počtu 106, varoval Green Havajčanov.

Biden vyhlásil na Havaji stav prírodnej katastrofy, čo federálnej vlády umožňuje vyslanie núdzovej pomoci a niekoľkokrát sa telefonicky rozprával o situácii s Greenom. Prezidenta však kritizovala republikánska opozícia za "nesmelú" reakciu na požiare .

Biely dom uviedol, Biden bol v úzkom kontakte s havajskými lídrami a s predstaviteľmi federálnych pohotovostných úradov. Tie odporučili prezidentskú návštevu až na budúci týždeň, keď budú "pátracie a záchranné operácie v takej fáze, že návštevu umožnia".

Lesné požiare zachvátili Maui minulý utorok 8. augusta. Najničivejší z nich postihol mesto Lahaina na západnom pobreží ostrova. Tieto požiare sú označované za najsmrtiacejšie v USA za viac ako storočie.