Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Biden nazval Putina vojnovým zločincom

Americký prezident Joe Biden, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Biden vo svojom príhovore poukázal na to, že Rusko na Ukrajine ostreľuje nemocnice a drží v zajatí doktorov, a požiadal poskytnutie väčšej pomoci Ukrajine, aby dokázala proti Rusku bojovať.

Washington 16. marca (TASR) - Americký prezident Joe Biden označil v stredu ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnového zločinca. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

"Myslím si, že je vojnovým zločincom," uviedol Biden pre novinárov. Podľa AP ide o doposiaľ najostrejšie odsúdenie konania ruského prezidenta na Ukrajine zo strany oficiálneho predstaviteľa Spojených štátov od začiatku ruskej vojenskej invázie.

Podľa hovorkyne Bieleho domu Jen Psakiovej hovoril Biden "od srdca" a jeho slová súvisia so zábermi odvysielanými v televízii, ktoré podľa Psakiovej zachytávajú "barbarské konanie brutálneho diktátora prostredníctvom invázie v cudzej krajine".

Zatiaľ čo iní svetoví lídri súvislosti s konaním Ruska na Ukrajine už hovorili o vojnových zločinoch, Spojené štáty váhali pri použití týchto slov pri opise Putinovho konania na Ukrajine, pričom uviedli, že ide o právny termín, ktorý si vyžaduje prešetrenie, píše AP.

Biden však vo svojom stredajšom príhovore poukázal na to, že Rusko na Ukrajine ostreľuje nemocnice a drží v zajatí doktorov, a požiadal poskytnutie väčšej pomoci Ukrajine, aby dokázala proti Rusku bojovať.