Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Biden prelet čínskeho balóna označil za porušenie medzinárodného práva

Spojené štáty zostrelili v sobotu 4. februára 2023 čínsky špionážny balón nad Atlantickým oceánom. Foto: TASR/AP

Peking priznal, že balón pochádza z Číny, no trvá na tom, že mal civilné využitie, najmä v oblasti meteorológie.

Washington 10. februára (TASR) - Americký prezident Joe Biden vo štvrtok označil prelet čínskeho špionážneho balóna cez vzdušný priestor USA za "totálne porušenie medzinárodného práva". TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Chcem povedať, pozrite, je to absolútne porušenie medzinárodného práva. Je to náš vzdušný priestor,"
povedal Biden v rozhovore pre americkú stanicu Telemundo prostredníctvom tlmočníka. Prezident dodal, že keď takýto objekt vnikne do vzdušného priestoru USA, môžu s ním americké úrady robiť, čo chcú.

Použitie tohto údajne špionážneho balóna Čínou v utorok slovne odsúdili aj americkí zákonodarcovia, píše agentúra AFP. Snemovňa reprezentantov Kongresu jednohlasne prijala rezolúciu, ktorá odsudzuje použitie prieskumného balóna Komunistickou stranou Číny nad územím Spojených štátov a označuje ho za "drzé porušenie zvrchovanosti" USA.

Americké letectvo zostrelilo počas uplynulého víkendu veľký biely balón, o ktorom sa Washington domnieva, že bol používaný na špionáž. Peking priznal, že balón pochádza z Číny, no trvá na tom, že mal civilné využitie, najmä v oblasti meteorológie.

Telemundo je americká televízna stanica, ktorá vysiela v španielskom jazyku. Biden sa vo štvrtkovom rozhovore na tému opätovnej kandidatúry v prezidentských voľbách vyjadril, že zatiaľ ešte nie je pripravený svoje rozhodnutie oznámiť.

Očakáva sa, že Biden to oficiálne oznámi v najbližších týždňoch alebo mesiacoch po svojom prejave o stave Únie, s ktorým v Kongrese vystúpil v utorok 7. februára, napísala stanica CNN v reakcii na vyjadrenia pre Telemundo.