Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Biden: Prvé tanky typu Abrams budú Ukrajine dodané na budúci týždeň

Na archívnej snímke tanky typu Abrams M1A1. Foto: TASR/DPA

Tanky posilnia ukrajinské jednotky v ich boji proti ruským silám v pomaly postupujúcej protiofenzíve Kyjeva.

Washington 22. septembra (TASR) - Prvé americké tanky typu M1 Abrams dorazia na Ukrajinu v priebehu budúceho týždňa, oznámil vo štvrtok americký prezident Joe Biden. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Tanky posilnia ukrajinské jednotky v ich boji proti ruským silám v pomaly postupujúcej protiofenzíve Kyjeva.

"Na budúci týždeň budú prvé americké tanky Abrams dodané Ukrajine," vyhlásil Biden v Bielom dome po boku s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Zelenskyj je na svojej druhej návšteve Washigntonu od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine vo februári 2022.

Biden zároveň uviedol, že "neexistuje alternatíva" pre Kongres ohľadne podpory novej vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Vyjadrenia prezidenta USA prišli po tom, čo republikáni pohrozili zablokovaním nového balíka pomoci Kyjevu.

"Počítam s dobrým úsudkom Kogresu Spojených štátov. Tu neexistuje alternatíva," odpovedal Biden na otázli reportérov, či Kongres financovanie podporí.

Zelenskyj, ktorý už vo Washingtone navštívil Kongres i Pentagón, predtým v Bidenovej Oválnej pracovni vyhlásil, že ukrajinský ľud "veľmi oceňuje pomoc Spojených štátov v boji proti ruskému teroru".

Biden Zelenského uistil, že "zabezpečí, aby svet stál pri Ukrajine" v boji proti ruskej invázii.

Ukrajinský prezident navštívil Washington v záujme získať viac vojenskej pomoci pre svoju krajinu, predovšetkým posilniť jej protivzdušnú obranu, píše AFP. Do USA pricestoval v čase rastúcej opozície v americkom Kongrese voči pokračovaniu rozsiahlej americkej pomoci Ukrajine vo vojne proti Rusku.

Do Bieleho domu, kde ho privítal Biden, prišiel Zelenskyj oblečený v charakteristickej olivovozelenej vojenskej košeli. Svoju návštevu Washingtonu označil za "veľmi dôležitú".