Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Biden s Netanjahuom telefonovali o vojne v Pásme Gazy

Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

USA takisto Izrael vyzvali, aby uskutočnil ďalšie kroky na ochranu palestínskych civilistov a zmiernil intenzitu svojho vojenského úsilia na zlikvidovanie hnutia Hamas v Pásme Gazy.

Washington 19. januára (TASR) - Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok telefonicky hovorili o vojne v Pásme Gazy. Išlo o ich prvý takýto rozhovor za takmer mesiac. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Biely dom uviedol, že štátnici hovorili o najnovšom vývoji v Izraeli a Pásme Gazy. Netanjahu nedávne opätovne vyjadril odmietavý postoj k samostatnému štátu Palestínčanov. USA však tvrdia, že jeho vznik je potrebný na dosiahnutie udržateľného mieru.

USA takisto Izrael vyzvali, aby uskutočnil ďalšie kroky na ochranu palestínskych civilistov a zmiernil intenzitu svojho vojenského úsilia na zlikvidovanie hnutia Hamas v Pásme Gazy. Militanti z tejto skupiny 7. októbra zaútočili na Izrael. Pri útoku prišlo o život približne 1140 osôb. Izrael reagoval spustením leteckých útokov a neskôr i pozemného ťaženia v Pásme Gazy, ktoré si podľa tamojších úradov vyžiadalo viac než 24.700 obetí.

Izraelský premiér vo štvrtok Spojené štáty informoval, že je proti tomu, aby súčasťou akéhokoľvek povojnového scenára bolo aj vytvorenie palestínskeho štátu. Tiež vyhlásil, že Izrael bude pokračovať v ofenzíve v Pásme Gazy, kým nedosiahne "rozhodujúce víťazstvo" nad palestínskym militantným hnutím Hamas.

Biden a Netanjahu naposledy spolu telefonovali vlani 23. decembra, píše spravodajská televízia NDTV.