Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Biden sľúbil tichomorským štátom pomoc v boji s klimatickou zmenou

Na snímke prezident Joe Biden v pondelok 25. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v Bielom dome privítal lídrov Fóra tichomorských ostrovných štátov.

Washington 26. septembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden v pondelok sľúbil, že USA tichomorským ostrovným štátom pomôžu v boji s klimatickou zmenou. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Biden v Bielom dome privítal lídrov Fóra tichomorských ostrovných štátov. Ubezpečil ich, že si je vedomý upozornení na stúpajúcu hladinu morí, ktorá pre ne predstavuje existenčné nebezpečenstvo. Oznámil tiež mimoriadnu pomoc v hodnote miliónov dolárov na iniciatívy v oblasti klímy, bezpečnosti a hospodárstva.

Biden v pondelok tiež ohlásil, že Washington nadviaže diplomatické styky s Cookovými ostrovmi a štátom Niue v Tichom oceáne a označil ich ako "suverénne a nezávislé" štáty.

Hlavným cieľom stretnutia v Bielom dome však bolo presadzovať USA ako partnera v oblasti, kde je hlavným rivalom Čína.

"Chcem hovoriť o bezpečnosti. USA sú odhodlané zaistiť, že indo-tichomorský región je slobodný, prosperujúci a bezpečný," povedal americký prezident. Washington podľa jeho slov do tejto oblasti vysiela prvé zariadenie americkej pobrežnej stráže s cieľom spolupracovať s tichomorskými krajinami a poskytovať im výcvik.

O vplyv v južnom Tichomorí súperia Spojené štáty a Čína, pričom Peking v uplynulom období dramaticky zvýšil svoju ekonomickú, politickú a vojenskú angažovanosť v tomto strategickom regióne.