Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Biden sľúbil, že čo najskôr vycestuje na Havaj zasiahnutý požiarmi

Na snímke prezident USA Joe Biden 15. augusta 2023 v Milwaukee. Foto: TASR/AP

Šéf Bieleho domu situácii na Havaji venoval prvú časť svojho príhovoru počas návštevy továrne v americkom štáte Wisconsin.

Washington 15. augusta (TASR) - Americký prezident Joe Biden v utorok prisľúbil, že čo možno najskôr vycestuje na Havaj, kde vyčíňajú najsmrtiacejšie lesné požiare v krajine za uplynulé storočie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Požiare na havajskom ostrove Maui si už vyžiadali najmenej 99 obetí na životoch. Šéf Bieleho domu situácii na Havaji venoval prvú časť svojho príhovoru počas návštevy továrne v americkom štáte Wisconsin.

"Moja žena Jill a ja vycestujeme na Havaj hneď, ako budeme môcť," uviedol. Dodal, že nechce "prekážať" pri záchranných akciách.

Každá cesta amerického prezidenta je zložitá operácia z hľadiska logistiky a bezpečnosti. Musí na nej pracovať aj viacero miestnych zložiek, čo by mohlo obmedziť počet ľudí zapojených do záchranných operácií, píše AFP.

Biden vyhlásil požiare na Havaji za katastrofu a uvoľnil prostriedky z federálnych fondov pre najviac zasiahnutý ostrov Maui. Tiež už podľa svojich slov viackrát hovoril s guvernérom Havaj Joshom Greenom.

Demokrat Biden však čelí kritike zo strany republikánov, podľa ktorých jeho reakcia na požiare nebola dostatočná, pripomína AFP.