Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Biden: Spojené štáty a ich partneri rozdrvia srdce Islamskému štátu

Joe Biden Foto: TASR/AP

Americký viceprezident sa prihovoril stovkám letcov zoradených na leteckej základni al-Zafra pri Abú Zabí, odkiaľ sa začínajú vzdušné operácie zamerané na ničenie cieľov IS v Iraku a Sýrii.

Abú Zabí 7. marca (TASR) - Americký viceprezident Joe Biden začal dnes svoje turné po krajinách Blízkeho východu návštevou leteckej základne neďaleko metropoly Spojených arabských emirátov (SAE) Abú Zabí.

Biden sa dnes prihovoril stovkám letcov zoradených na leteckej základni al-Zafra pri Abú Zabí, odkiaľ sa začínajú vzdušné operácie zamerané na ničenie cieľov IS v Iraku a Sýrii. USA a ich spojenci podľa neho zničia a "rozdrvia srdce" extrémistickej skupiny Islamský štát (IS). Biden zároveň poďakoval americkým letcom a jednotkám SAE.

Spojené arabské emiráty sú spomedzi štátov Perzského zálivu najdôležitejším vojenským a politickým partnerom Spojených štátov, upozorňuje agentúra AP. Je to tiež hlavné obchodné centrum, ktorého súčasťou je prístavné mesto Dubaj, známe svojím priaznivým podnikateľským prostredím.

Americký viceprezident Biden navštívi v utorok v rámci svojho turné po blízkovýchodnom regióne ešte Izrael a následne Jordánsko.