Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Biden: USA sú pripravené vyslať na Blízky východ ďalšie vojenské sily

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Biden v príhovore v Bielom dome pripomenul, že Spojené štáty už posilnili svoje vojenské sily v regióne.

Washington 10. októbra (TASR) - Americký prezident Joe Biden v utorok uviedol, že USA sú v prípade potreby pripravené vyslať ďalšie vojenské sily na Blízky východ v reakcii na masívny útok palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Biden v príhovore v Bielom dome pripomenul, že Spojené štáty už posilnili svoje vojenské sily v regióne. Vo východnej časti Stredozemného mora už bola nasadená americká lietadlová loď USS Gerald R. Ford sprevádzaná krížnikmi a torpédoborcami. Washington cez víkend prisľúbil Izraelu aj vojenskú pomoc.

Americký prezident potvrdil, že medzi rukojemníkmi Hamasu sú občania USA a že pri masívnych útokoch na Izrael zomrelo najmenej 14 Američanov.

Biden vyhlásil, že "Spojené štáty kryjú Izraelu chrbát" a zabezpečia, aby sa mohol brániť. "Stojíme pri Izraeli," uviedol. Útok Hamasu na Izrael označil za "čisté zlo".

Hnutie Hamas podľa jeho slov nestojí za palestínskym ľudom. "Využívajú Palestínčanov ako ľudské štíty," citovala jeho slová britská spravodajská stanica BBC.

Americké ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok oznámilo, že šéf americkej diplomacie Antony Blinken vo štvrtok navštívi Izrael. "Bude to posolstvo solidarity a podpory," povedal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.