Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Biden: USA sú pripravené na vojenské riešenie problému IS v Sýrii

Americký viceprezident Joe Biden Foto: TASR/AP

Vyjadrenia amerického viceprezidenta zazneli v čase neistoty ohľadne osudu mierových rokovaní o Sýrii.

Istanbul 23. januára (TASR) - Spojené štáty sú pripravené na vojenské riešenie problému takzvaného Islamského štátu v Sýrii (IS). Počas návštevy Turecka to dnes vyhlásil americký viceprezident Joe Biden, ktorého vyjadrenia citovala agentúra Reuters.

"Bolo by lepšie, ak by sa dalo dosiahnuť politické riešenie, ale ak to nebude možné, sme pripravení ... na vojenské riešenie tejto operácie voči Dáišu," povedal Biden na spoločnej tlačovej konferencii s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom.

Dáiš je pejoratívna arabská skratka extrémistickej skupiny IS, ktorá ovláda rozsiahle časti Sýrie. Nemenovaný americký predstaviteľ pre Reuters zdôraznil, že Biden mal na mysli len vojenské riešenie zamerané voči IS a nehovoril o urovnaní sýrskeho konfliktu ako takého.

Americký viceprezident podľa vlastných slov diskutoval s tureckým premiérom o ďalšej podpore sunnitských povstaleckých síl bojujúcich voči režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Bidenove vyjadrenia zazneli v čase neistoty ohľadne osudu mierových rokovaní o Sýrii, ktoré by sa mali začať v pondelok v Ženeve. V súčasnosti však hrozí ich odklad, čiastočne v dôsledku sporov o to, kto má v Ženeve zastupovať rozdrobenú sýrsku opozíciu.

Opozičné skupiny podporované Saudskou Arábiou okrem toho vylúčili možnosť hoci aj nepriamych rokovaní s Damaskom, pokým nesplní nimi stanovené podmienky vrátane zastavenia náletov ruských lietadiel.