Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Biden volal s premiérom Netanjahuom a palestínskym lídrom Abbásom

Americký prezident Joe Biden vystupuje s vyhlásením o vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Bielom dome vo Washingtone v utorok 10. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Biely dom uviedol, že Biden zdôraznil neochvejnú podporu USA Izraelu v telefonáte s premiérom Benjaminom Netanjahuom, s ktorým od útoku pravidelne komunikuje.

Jeruzalem/Ramalláh 15. októbra (TASR) - Americký prezident Joe Biden v sobotňajších telefonátoch s vodcami Izraela a palestínskej samosprávy, ktorá sídli na Západnom brehu Jordánu, zdôraznil pokračujúcu podporu USA Izraelu, ako aj potrebu humanitárnej pomoci pre palestínskych civilistov, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Vo svojom prvom telefonáte s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom od útoku Hamasu na Izrael pred týždňom, Biden ponúkol Abbásovi plnú podporu pre "naliehavo potrebnú humanitárnu pomoc palestínskemu ľudu, najmä v Gaze".

"Prezident Biden podrobne opísal úsilie USA o koordináciu s partnermi, aby sa zabránilo rozšíreniu konfliktu, a lídri tiež diskutovali o potrebe zachovať stabilitu na Západnom brehu Jordánu aj v širšom regióne," uviedol vo vyhlásení Biely dom.

Biely dom ďalej uviedol, že Biden zdôraznil neochvejnú podporu USA Izraelu v telefonáte s premiérom Benjaminom Netanjahuom, s ktorým od útoku pravidelne komunikuje. Americký prezident tiež informoval izraelského vodcu o vojenskej podpore USA a zopakoval svoje varovanie pred akýmkoľvek úsilím o rozšírenie konfliktu.



"Prezident Biden opätovne potvrdil svoju podporu všetkým snahám o ochranu civilistov," zdôraznil Biely dom.

Biden telefonoval s lídrami uprostred príprav Izraela na pozemný útok v pásme Gazy, ktoré kontroluje Hamas.