Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Biden: Výsledky primárok dávajú voličom jasnú voľbu

Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Trumpa podľa Bidena motivuje pocit ukrivdenosti a snaha o pomstu.

Washington 6. marca (TASR) – Doterajšie výsledky tzv. supervolebného utorka v USA stavajú voličov pred jasnú voľbu. Uviedol to americký prezident Joe Biden vo vyhlásení, v ktorom porovnával svoje výsledky s výsledkami svojho predchodcu Donalda Trumpa. Ten po sérii ďalších víťazstiev v primárkach republikánov hovoril o "úžasnej noci". TASR informácie prevzala od stanice NBC News a agentúry AFP.



"Budeme naďalej napredovať, alebo dovolíme Donaldovi Trumpovi, aby nás stiahol späť do chaosu, rozdelenia a temnoty, ktoré definovali jeho funkčné obdobie," pýtal sa Biden vo vyhlásení zverejnenom v noci na stredu.

Trumpa podľa neho motivuje pocit ukrivdenosti a snaha o pomstu. "Je odhodlaný zničiť našu demokraciu, zrušiť základné slobody, ako je možnosť žien rozhodovať o vlastnej zdravotnej starostlivosti, a prijať ďalšie kolo miliardových daňových úľav pre bohatých," vyhlásil Biden.

Exprezident Trump medzitým oslavoval svoje jasné víťazstvá. "Nevolajú to 'superutorok' bez dôvodu," povedal davu, ktorý sa zhromaždil v jeho sídle v štáte Florida. "Toto je veľké. Hovoria mi, odborníci a ďalší, že takéto to ešte nebolo, nikdy to nebolo také presvedčivé."

O "skvelom večeri" hovoril Trump aj vo vyjadrení pre televíziu Fox News s tým, že je preňho "česť reprezentovať nielen Republikánsku stranu, ale našu krajinu pri jej vedení späť k zdraviu a prosperite".