Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Biden: Vyvrheľ Putin jasne prehráva vojnu na Ukrajine

Prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Biden absolvoval ešte počas víkendu videorozhovory s predstaviteľmi spojeneckých krajín, pričom sa zhodli na tom, že Putinovi nedovolia, aby vinu za Prigožinovu rebéliu zvalil na Západ či NATO.

Washington 28. júna (TASR) - Americký prezident Joe Biden v stredu uviedol, že šéf Kremľa Vladimir Putin prehráva vojnu na Ukrajine, je však predčasné povedať, či ho vzbura žoldnierov z Vagnerovej skupiny oslabila. Biden zároveň označil ruského prezidenta za "vyvrheľa", informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

"To je ťažké povedať, je však jasné, že vojnu prehráva," odpovedal Biden v Bielom dome na novinársku otázku, či vzbura vagnerovcov z minulej soboty oslabila Putinovu pozíciu.

Putin je teraz "pre celý svet vyvrheľom", dodal Biden.

Biely dom zostáva opatrný v interpretovaní vývoja od minulotýždňových udalostí v Rusku, kde sa Vagnerova skupina - jedna z najschopnejších súčastí ruských síl na Ukrajine - pod vedením svojho šéfa Jevgenija Prigožina vzbúrila proti veleniu armády a postupovala smerom na ruskú metropolu Moskva.

Biden podľa vlastných slov absolvoval ešte počas víkendu videorozhovory s predstaviteľmi spojeneckých krajín, pričom sa zhodli na tom, že Putinovi nedovolia, aby vinu za Prigožinovu rebéliu zvalil na Západ či NATO. Spojenci sa podľa Bidena zdôraznili, že išlo výhradne o vnútornú záležitosť Ruska, s ktorou západné krajiny nemali nič spoločné.