Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Biden vyzval k jednote národa a Trumpa obvinil z jeho rozdeľovania

Na archívnej snímke Joe Biden. Foto: TASR/AP

Do súboja o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany pre voľby v roku 2020 doposiaľ vstúpili alebo takýto krok signalizovali už zhruba dve desiatky osobností vrátane 76-ročného Bidena.

Filadelfia 19. mája (TASR) - Uchádzač o prezidentskú kandidatúru amerických demokratov Joe Biden v sobotu na prvom predvolebnom zhromaždení v americkom štáte Pennsylvánia vyzval k jednote, pričom kritizoval súčasného prezidenta Donalda Trumpa, trvajúc na tom, že najvyššou prioritou národa je odmietnutie prezidentovho znovuzvolenia v roku 2020. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Do súboja o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany pre voľby v roku 2020 doposiaľ vstúpili alebo takýto krok signalizovali už zhruba dve desiatky osobností vrátane 76-ročného Bidena. Jeho dlhá politická kariéra a centristický politický postoj mu pomohol stať sa favoritom na prezidentskú nomináciu demokratov, píše DPA.

Biden na zhromaždení v meste Filadelfia, kde sa podľa odhadov zišlo približne 6000 jeho podporovateľov, uviedol, že "obnoví dušu národa". Podľa neho sa totiž národ musí znovu zjednotiť. Biden z jeho polarizácie obvinil Trumpa, pričom sa zaviazal k zjednoteniu republikánov a demokratov.

Bývalý viceprezident veľkú časť svojho prejavu zameral na zdôrazňovanie potreby "porážky Donalda Trumpa" a jeho "škodlivej" politiky, odvolávajúc sa na oddeľovanie rodín na americko-mexických hraniciach a Trumpovu reakciu na pochod belošských nacionalistov v meste Charlottesville v americkom štáte Virgínia v roku 2017, mnohými vnímanú ako schvaľovanie krajne pravicových skupín.

"Ak americký ľud chce, aby prezident ešte viac rozdeľoval, aby ich viedol so zaťatou päsťou, zavretou rukou a tvrdým srdcom, aby démonizoval protivníkov a chrlil nenávisť, tak ma nepotrebujú - majú prezidenta Donalda Trumpa," povedal.

Biden tiež hovoril o prístupe k vzdelaniu, zdravotnej starostlivosti, ako aj o klimatickej zmene vrátane potreby "revolúcie v oblasti čistej energie".

Bývalý senátor sa štát Delaware Biden sa v priebehu svojej desaťročia trvajúcej politickej kariéry uchádzal o prezidentskú kandidatúru už dvakrát, v rokoch 1988 a 2008. Oba jeho pokusy však skončili ešte v počiatočnej fáze.