Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Biden vyzval na odsúdenie sexuálneho násilia Hamasu

Na archívnej snímke prezident USA Joe Biden. Foto: TASR/AP

Hamas v pondelkovom vyhlásení odmietol obvinenia o sexuálnom násilí počas útoku zo 7. októbra.

Boston 5. decembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden vyzval v utorok na medzinárodné odsúdenie sexuálneho násilia, ktorého sa militanti hnutia Hamas údajne dopustili počas útoku na Izrael zo 7. októbra. Hamas obvinenia popiera. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Počas uplynulých týždňov sa preživší a svedkovia útoku podelili o strašné správy o nepredstaviteľnej krutosti" vrátane znásilňovania, mrzačenia a znesvätenia tiel, povedal Biden na konferencii v Bostone.

Podľa jeho slov "teroristi z Hamasu spôsobujú ženám a dievčatám toľko bolesti a utrpenia, koľko sa len dá, a potom ich zabíjajú". "Je to hrozné... Je na nás všetkých – vláde, medzinárodných organizáciách, občianskej spoločnosti a firmách – aby sme bez pochybností rázne odsúdili sexuálne násilie teroristov Hamasu," uviedol.

Hamas v pondelkovom vyhlásení odmietol obvinenia o sexuálnom násilí počas útoku zo 7. októbra. Dodal, že ide o "nepodložené klamstvá".

Biden tiež vyzval Hamas, aby prepustil všetky rukojemníčky, ktoré naďalej zadržiava v Pásme Gazy. Odmietavý postoj militantov k ich prepusteniu podľa jeho slov viedol ku kolapsu dohody o prímerí s Izraelom.

"Tieto ženy a všetci, ktorých Hamas stále drží ako rukojemníkov, musia byť okamžite vrátení ich rodinám. Nezastavíme sa, kým každého z nich neprivedieme domov. Bude to dlhý proces,"
povedal americký prezident.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí v pondelok uviedol, že Hamas pravdepodobne odmietol prepustiť niektoré rukojemníčky, pretože nechcel, aby verejne hovorili o sexuálnom násilí zo strany militantov.

Izraelskí aktivisti kritizovali medzinárodné ľudskoprávne skupiny za mlčanlivosť o údajnom sexuálnom násilí, ktorého sa dopustili militanti Hamasu.