Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Biden vyzval Senát, aby urýchlene potvrdil jeho nominantov do kabinetu

Joe Biden, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vďaka víťazstvu dvoch demokratických kandidátov v doplňujúcich senátnych voľbách v štáte Georgia, ktoré sa konali tento týždeň, získala Bidenova strana kontrolu nad hornou komorou.

Washington 9. januára (TASR) - Novozvolený americký prezident Joe Biden v piatok dokončil proces obsadzovania svojho vládneho kabinetu a vyzval Senát, aby urýchlene potvrdil jeho nominantov. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Napriek tomu, že do Bidenovej inaugurácie 20. januára zostáva už iba 12 dní, Senát - horná komora Kongresu - ešte stále neprikročil k schváleniu žiadneho z Bidenových nominantov.

Budúci demokratický prezident v piatok oznámil posledných členov svojho ekonomického tímu, ktorých označil za "24 vynikajúcich žien a mužov", na podujatí vo svojom domovskom meste Wilmington v štáte Delaware.

Biden poznamenal, že jeho "historický" kabinet "vyzerá ako Amerika" a je vôbec prvý, ktorý je rovnomerne zostavený z mužov a žien.

"Je mojím očakávaním a nádejou, že Senát sa teraz bude usilovať o rýchle a spravodlivé potvrdenie týchto nominantov," uviedol nastupujúci prezident s tým, že to platí najmä pre nominantov na posty ministra zahraničných vecí, obrany, financií a vnútornej bezpečnosti.

"Vzhľadom na to, čím si naša krajina prešla za posledné štyri roky a posledné dni, by nominanti mali byť potvrdení čo najrýchlejšie," uviedol.

Vďaka víťazstvu dvoch demokratických kandidátov v doplňujúcich senátnych voľbách v štáte Georgia, ktoré sa konali tento týždeň, získala Bidenova strana kontrolu nad hornou komorou. Demokrati majú tiež tesnú väčšinu v Snemovni reprezentantov - dolnej komore Kongresu.

Vyhlásenie Bidena prišlo po búrlivom týždni vo Washingtone, počas ktorého v stredu vtrhli stovky prívržencov odchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa do Kapitolu a narušili spoločné zasadanie Kongresu, ktorý potvrdzoval Bidenovo víťazstvo v novembrových voľbách.