Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Biden: Západ nemá so vzburou vagnerovcov nič spoločné, je to vec Ruska

Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident ďalej uviedol, že o situácii hovoril cez víkend aj s najvyšším ukrajinským predstaviteľom Volodymyrom Zelenským.

Washington 26. júna (TASR) - Spojené štáty ani Severoatlantická aliancia nemajú nič spoločné s víkendovou vzburou žoldnierov ruskej Vagnerovej skupiny, ktorej deklarovaným cieľom malo byť odstránenie ruského vojenského vedenia. V pondelok to vyhlásil americký prezident Joe Biden, podľa ktorého je priskoro hodnotiť dôsledky vzbury na priebeh vojny na Ukrajine. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

Biden podľa vlastných slov absolvoval počas víkendu videorozhovory s predstaviteľmi spojeneckých krajín, pričom sa zhodli, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi nedovolia, aby vinu za tento incident zvalil na Západ či NATO.

"Jasne sme povedali, že sme sa na tom nepodieľali," vyhlásil Biden a dodal, že išlo vnútroruskú záležitosť.

Americký prezident ďalej uviedol, že o situácii hovoril cez víkend aj s najvyšším ukrajinským predstaviteľom Volodymyrom Zelenským, pričom ďalší rozhovor majú absolvovať ešte v priebehu pondelka alebo v utorok.

Majiteľ Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vyhlásil v piatok "pochod spravodlivosti" na Moskvu v snahe zosadiť ruské vojenské vedenie. V sobotu večer však oznámil, že svojim žoldnierom nariadil vrátiť sa do táborov na Ukrajine po tom, ako bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sprostredkoval ukončenie krízy.