Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Bidena sklamala možná neúčasť Si Ťin-pchinga na summite G20

Čínsky prezident Si Ťin-pching prichádza na trojdňový summit BRICS v Johannesburgu v stredu 23. augusta 2023. Foto: TASR - AP

Washington v uplynulom období vynaložil úsilie na zlepšenie vzťahov s Pekingom a Čínu navštívilo viacero amerických predstaviteľov vrátane šéfa diplomacie Antonyho Blinkena.

Washington 4. septembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden v nedeľu vyjadril sklamanie z možnej neúčasti svojho čínskeho kolegu Si Ťin-pchinga na tohtotýždňovom summite zoskupenia G20 v Indii. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Som sklamaný, ale chystám sa s ním vidieť," odpovedal Biden novinárom na otázku o údajnej neúčasti čínskeho prezidenta na schôdzke lídrov skupiny G20 v indickej metropole Naí Dillí (9. - 10. septembra). Viac k tejto záležitosti nepovedal.

Bilaterálne vzťahy medzi Spojenými štátmi a Čínou čelia viacerým problémov, od obchodných sporov cez budúcnosť Taiwanu až po expanzívnu čínsku prítomnosť v Juhočínskom mori, konštatuje AFP.

Washington v uplynulom období vynaložil úsilie na zlepšenie vzťahov s Pekingom a Čínu navštívilo viacero amerických predstaviteľov vrátane šéfa diplomacie Antonyho Blinkena.

Agentúra Reuters minulý týždeň s odvolaním na nemenovaných predstaviteľov oboznámených so záležitosťou napísala, že Si Ťin-pching sa pravdepodobne nezúčastní na summite G20, zastupovať ho má čínsky premiér Li Čchiang.

Summit G20 v Indii bol vnímaný ako podujatie, na ktorom by sa mohol čínsky prezident stretnúť s Bidenom. Obaja lídri sa naposledy stretli vlani v novembri na summite G20 v Indonézii.

Čína má napäté vzťahy tiež s Indiou, hostiteľom tohtoročného summitu, od incidentu v kašmírskom regióne Ladákh z júna 2020, pri ktorom zahynulo 20 indických a najmenej štyria čínski vojaci.

Si Ťin-pching sa v auguste v rámci summitu zoskupenia BRICS v Juhoafrickej republike stretol s indickým premiérom Naréndrom Módím. Cieľom ich vzájomného rozhovoru bolo zlepšenie vzťahov oboch krajín.