Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Vyše 23-tisíc ľudí sa stalo v EÚ obeťami obchodu s bielym mäsom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Európska komisia upozorňuje, že údaje sú asi iba špičkou ľadovca, keďže podľa správ Medzinárodnej organizácie práce je v Európe obeťami nútenej práce a sexuálneho vykorisťovania okolo 880.000 ľudí.

Brusel 15. apríla (TASR) - Až 23.632 ľudí sa v období rokov 2008-10 stalo obeťami nelegálneho obchodu s bielym mäsom, uviedla dnes Európska komisia (EK) vo svojej historicky prvej správe zameranej na obchodovanie s ľuďmi na pôde Európskej únie.

Správa EK upozornila na skutočnosť, že aj napriek tomu, že od roku 2008 do roku 2010 počet ľudí, ktorí sa v rámci EÚ alebo po príchode do priestoru EÚ stali predmetom nelegálneho obchodu, stúpol o 18 percent a o 17 percent klesol počet tých, ktorí tento obchod organizujú. Čoraz menej zločincov sa však dostáva za mreže.

EK zároveň poukázala na to, že iba šesť z 27 členských štátov EÚ doteraz plne implementovalo do svojich národných legislatív Smernicu o boji proti obchodu s bielym mäsom a ďalšie tri krajiny zaviedli iba niektoré predpisy tejto smernice. Doba stanovená na implementáciu tejto smernice uplynula 6. apríla tohto roku.

"Je ťažko predstaviteľné, že v našej slobodnej a demokratickej Európskej únii desiatky tisíce ľudí môžu byť pripravené o slobodu a vykorisťované za účelom zisku. Je to ale smutná skutočnosť a obchodovanie s ľuďmi je všade okolo nás, bližšie než si dokážeme predstaviť," uviedla v rámci predstavenej správy eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová.

Komisárka uviedla, že je veľmi sklamaná skutočnosťou, že len tak málo krajín únie zaviedlo do svojho zákonodarstva smernicu EÚ proti obchodovaniu s bielym mäsom. A vyzvala členské štáty, ktoré tak ešte neurobili, aby zabezpečili čo najrýchlejšiu nápravu tejto situácie.

Jedným z prínosov tejto smernice má byť v každom členskom štáte vytvoriť funkciu spravodajcu alebo porovnateľný mechanizmus na sledovanie situácie v krajine, ako aj zbieranie dát a opatrení slúžiacich na boj proti obchodu s ľudskými bytosťami.

Správa za obdobie rokov 2008, 2009 a 2010 vznikla zo spolupráce medzi Eurostatom, Generálnym riaditeľstvom EK pre vnútorné záležitosti a príslušnými národnými orgánmi členských štátov EÚ. Európska komisia však upozorňuje, že zozbierané údaje sú zrejme iba špičkou ľadovca, keďže podľa správ Medzinárodnej organizácie práce je v Európe obeťami nútenej práce a sexuálneho vykorisťovania okolo 880.000 ľudí.

Dnes zverejnená správa EK spresňuje, že v roku 2008 bolo na území EÚ zistených 6309 prípadov obchodu s bielym mäsom, v roku 2009 to bolo 7795 prípadov a v roku 2010 už 9528 obetí tohto fenoménu. Podľa rodového a vekového rozloženia 68 percent prípadov predstavovali ženy, 17 percent muži, 12 percent dievčatá a v troch percentách prípadov to boli neplnoletí chlapci.

Väčšina z úradne zachytených prípadov sa týkala sexuálneho zneužívania a vykorisťovania (62 percent), nasledovali nútené práce (25 percent) a zvyšok prípadov (14 percent) sa týkal iných zámerov obchodovania s bielym mäsom, medzi ktoré patrí napríklad obchodovanie s ľudskými orgánmi, nútenie pašovaných ľudí na kriminálne aktivity alebo nelegálny predaj detí bezdetným párom.

Podľa prieskumu väčšina obetí (61 percent) tohto druhu nelegálneho obchodovania v sledovanom období pochádza zo štátov EÚ, predovšetkým z Rumunska a Bulharska, ďalej z Afriky (14 percent), Ázie (šesť percent) a Latinskej Ameriky (päť percent). Z mimoeurópskeho priestoru boli najčastejšími obeťami obchodu s bielym mäsom v EÚ občania Číny a Nigérie.

Jednou z odpovedí EÚ na tento fenomén je aj poskytovanie európskeho občianstva ohrozeným obetiam. Ak v roku 2008 za týmto účelom dostalo občianstvo niektorej z krajín EÚ 703 cudzincov, v roku 2010 to už bolo 1196 prípadov.