Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Bieloruská opozičná líderka Cichanovská vyzvala na bojkot volieb

Na archívnej snímke bieloruská opozičná líderka Svetlana Cichanovská. Foto: TASR – Jakub Kotian

Cichanovská upozornila, že mnohí politickí aktivisti sú v Bielorusku vo väzení a nezávislé médiá sú umlčané.

Vilnius/Minsk 25. februára (TASR) - Líderka bieloruskej opozície žijúca v exile Sviatlana Cichanovská vyzvala na bojkot nedeľných parlamentných a komunálnych volieb v autoritárskom štáte. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

"Dnešné takzvané voľby organizované bieloruským režimom nespĺňajú žiadne demokratické normy a podobajú sa viac na vojenskú operáciu proti vlastným občanom, ústave a zdravému rozumu," napísala v nedeľu už skôr Cichanovská v príspevku na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

"Vyzývam Bielorusov a medzinárodné spoločenstvo, aby dôrazne odmietli túto frašku," uviedla v anglickom texte, ku ktorému pripojila video, takisto v angličtine.

Cichanovská upozornila, že mnohí politickí aktivisti sú v Bielorusku vo väzení a nezávislé médiá sú umlčané. Úrady podľa opozičnej líderky nepozvali na voľby žiadnych medzinárodných pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a podkopané je aj základné právo na tajné hlasovanie.

Zverejnila tiež výzvu adresovanú medzinárodnému spoločenstvu, aby odmietlo uznať výsledky týchto volieb. "Duša Bieloruska zvíťazí," uviedla.

Voliči volia okrem 110 poslancov parlamentu aj asi 12.000 poslancov miestnych zastupiteľstiev. Kandidujú iba štyri strany: Belaja Rus, komunistická, liberálnodemokratická a Strana práce a spravodlivosti, ktoré podporujú Lukašenkovu politiku. Asi desiatke ďalších strán vlani zamietli registráciu.

Voľby sú preto považované za zmanipulované.

Lukašenko vykonáva prezidentskú funkciu od roku 1994 a v auguste 2020 bol opäť vyhlásený za víťaza volieb. Voľby ani ich výsledky však neboli regulérne a opozícia považuje za skutočného víťaza Cichanovskú. Lukašenka ako hlavu štátu neuznáva ani EÚ.

Masové protesty proti manipulácii volieb v lete 2020 brutálne potlačil mocenský aparát, pričom zatknutých bolo viac ako 35.000 ľudí. Lukašenko sa odvtedy považuje za úplne závislého od Ruska a vodcu Kremľa Vladimira Putina.