Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Bielorusko: Ruská priateľka zadržaného novinára sa postavila pred súd

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Po zatknutí spolupracovala Sapegová s úradmi a požiadala bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka o prepustenie.

Moskva 28. marca (TASR) - Priateľka zadržaného bieloruského novinára Ramana Prataseviča Sofia Sapegová sa v pondelok postavila pred bieloruský súd. Hrozí jej šesť rokov väzenia. Obaja boli zadržaní vlani v máji po tom, ako ich lietadlo smerujúce z Grécka do Litvy nútene pristálo v Minsku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na bieloruský denník Zerkalo.

24-ročná Ruska Sapegová čelí siedmim obvineniam vrátane "podnecovania sociálnej nenávisti" či násilia a vyhrážok voči polícii. Súdny proces prebieha bez prítomnosti verejnosti, napísal denník Zerkalo.

Po zatknutí spolupracovala Sapegová s úradmi a požiadala bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka o prepustenie, informuje agentúra AFP.

Pratasevič utiekol do Európy v roku 2019, odkiaľ sa podieľal na prevádzke telegramových účtov kanálu Nexta, ktorý zohrával významnú úlohu pri mobilizácii protestov proti spornému znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka, uvádza AFP.

Po zatknutí sa Pratasevič a Sapegová objavili na videách, kde sa priznávali k svojim údajným činom. Podľa ich priaznivcov však boli videá nahrané pod nátlakom, čo je podľa nich bežnou taktikou miestneho režimu voči kritikom.

Bieloruský novinár čaká na súdny proces v domácej väzbe v Bielorusku.