Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V Bielorusku zadržali vdovu zakladateľa zablokovaného portálu TUT.by

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zablokovaniu predchádzali razie bezpečnostných zložiek v priestoroch redakcie, ako aj v bytoch a domoch niektorých jej zamestnancov.

Minsk 21. mája (TASR) - Julija Čarňavská, vdova po spoluzakladateľovi portálu TUT.by, Juryjovi Ziserovi je v domácom väzení, informuje agentúra Interfax.

"Vdova po Juryjovi Ziserovi Julija Čarňavská je v poriadku. Je vďačná za vyjadrenú podporu a posiela pozdravy. Je v domácom väzení a je s ňou zaobchádzané korektne a s rešpektom," píše sa vo vyhlásení právnika Čarňavskej zverejnenom na sociálnej sieti Telegram.

Nezávislé médiá v Bielorusku v utorok informovali, že okolo poludnia sa prerušilo telefonické spojenie s Čarňavskou. Neskôr sa objavila informácia, že ju prijali do jednej z minských nemocníc pre problémy s vysokým tlakom. Ďalšie miesto jej pobytu však nebolo známe.

Bieloruská asociácia novinárov vo štvrtok oznámila, že Čarňavská sa nachádza v budove finančnej polície, kde ju vyšetrujú.

Nezávislý spravodajský portál TUT.by bol zablokovaný v utorok 18. mája. Zablokovaniu predchádzali razie bezpečnostných zložiek v priestoroch redakcie, ako aj v bytoch a domoch niektorých jej zamestnancov. Následne bieloruské bezpečnostné sily zadržali najmenej 13 zamestnancov portálu.

Finančná polícia následne potvrdila, že TUT.by vyšetruje pre podozrenie z daňových únikov. Agentúra Interfax však uvádza, že portál bol zablokovaný z dôvodu publikovania informácií, ktoré sú v Bielorusku zákonom zakázané.

Zablokovanie prístupu k spravodajskému portálu TUT.by odsúdila aj kandidátka vo vlaňajších prezidentských voľbách Sviatlana Cichanovská.