Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Bieloruský Najvyšší súd zlikvidoval viacero nezávislých odborov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke veľvyslanectva USA sa zdôrazňuje, že rozpustenie nezávislých odborov sa týka približne 10.000 pracovníkov.

Minsk 19. júla (TASR) - Bieloruský najvyšší súd vydal rozhodnutie o ukončení činnosti viacerých nezávislých odborových organizácií. Súd konal na základe žiadosti generálnej prokuratúry, ktorá o jeho rozhodnutí informovala v utorok formou statusu zverejneného v aplikácii Telegram.

Tlačová služba generálnej prokuratúry konštatovala, že preverovaním činnosti týchto odborov sa zistilo, že ich vedúci predstavitelia a niekoľkí z členov sa namiesto ochrany pracovných, sociálnych a ekonomických práv odborárov aktívne podieľali "na deštruktívnej činnosti, porušovaní verejného poriadku a šírení informačných produktov s extrémistickým obsahom".

Voči týmto osobám sa začalo trestné konanie a boli voči nim prijaté aj opatrenia v správnom konaní, doplnila generálna prokuratúra.

Veľvyslanectvo USA v Bielorusku označilo likvidáciu nezávislých odborových organizácií "za ďalší útok na slobodu Bielorusov, za pokus o potlačenie občianskej spoločnosti a za ochranu režimu, ktorý sa bojí moci vlastných občanov".

Vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke veľvyslanectva USA sa zdôrazňuje, že rozpustenie nezávislých odborov sa týka približne 10.000 pracovníkov a pripravilo ich "o všetky zmysluplné spôsoby ochrany seba alebo svojich rodín pred diktátorským režimom".

Americké veľvyslanectvo pripomenulo, že OSN a medzinárodné organizácie práce už dve desaťročia odsudzujú porušovanie práv pracujúcich v Bielorusku a Bielorusko je nimi často označované za jedného z najhorších svetových porušovateľov práv zamestnancov.

Ambasáda USA v Minsku vo svojom vyhlásení ubezpečuje, že Spojené štáty spolu so svojimi spojencami a partnermi budú aj naďalej podporovať tých ľudí v Bielorusku a v zahraničí, ktorí pokračujú v boji za práva pracujúcich a za demokratickú a prosperujúcejšiu budúcnosť Bielorusov.