Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Biely dom: Biden 10. septembra navštívi Vietnam

Na snímke pohľad na Biely dom. Foto: TASR - Paul Martinka

Biden Vietnam navštívi po summite krajín skupiny G20 v Indii. To sa koná v dňoch 9. - 10. septembra v Naí Dillí.

Washington 28. augusta (TASR) - Americký prezident Joe Biden navštívi 10. septembra Vietnam, kde bude rokovať o prehĺbení spolupráce a posilnení stability v regióne. TASR o tom informuje podľa pondelkovej oficiálnej tlačovej správy Bieleho domu a agentúry AFP.

Biden sa v hlavnom meste Hanoj stretne s generálnym tajomníkom vládnucej Komunistickej strany Vietnamu (KSV) Nguyenom Phu Trongom a ďalšími predstaviteľmi krajiny. Budú podľa Bieleho domu skúmať možnosti na podpory rastu vietnamskej ekonomiky zameranej na technológie a inovácie. Takisto sa budú usilovať rozvíjať väzby medzi obyvateľmi prostredníctvom vzdelávacích výmen a programov na rozvoj pracovnej sily. Predmetom rokovaní má byť aj boj proti klimatickej zmene, posilnenie mieru, prosperity a stability v regióne.

Biden Vietnam navštívi po summite krajín skupiny G20 v Indii. To sa koná v dňoch 9. - 10. septembra v Naí Dillí.

Napätie medzi Čínou a ďalšími krajinami v juhovýchodnej Ázii - najmä Vietnamom a Filipínami - sa zvyšuje najmä pre nároky Pekingu v oblasti Juhočínskeho mora. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívil Vietnam v apríli. Washington a Hanoj sa vtedy dohodli, že posunú svoje diplomatické vzťahy na vyššiu úroveň.