Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Biely dom: Biden je presvedčený o samostatnom štáte pre Palestínčanov

Tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová počúva hovorcu Národnej bezpečnostnej rady Johna Kirbyho počas tlačovej konferencie v Bielom dome v piatok 19. januára 2024 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Prezident naďalej verí v prísľub a možnosť riešenia na úrovni dvoch štátov, povedal hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Washington 19. januára (TASR) - Americký prezident Joe Biden v piatok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi telefonicky povedal, že naďalej podporuje vznik samostatného štátu pre Palestínčanov. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na Biely dom.

"Prezident naďalej verí v prísľub a možnosť riešenia na úrovni dvoch štátov," povedal hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Takisto vyjadril znepokojenie v spojitosti so správami o úmrtí palestínskeho tínedžera, ktorý mal aj americké občianstvo. Zahynul pri izraelskej streľbe na západnom brehu Jordánu. "Informácie sú zatiaľ nedostatočné a nemáme k dispozícii úplné súvislosti toho, čo sa stalo," povedal Kirby.

Biden v piatok s Netanjahuom telefonoval po prvý raz od 23. decembra. Hovorili o najnovšom vývoji v Izraeli a Pásme Gazy.

Izraelský premiér vo štvrtok Spojené štáty informoval, že je proti tomu, aby súčasťou akéhokoľvek povojnového scenára bolo aj vytvorenie palestínskeho štátu. Tiež vyhlásil, že Izrael bude pokračovať v ofenzíve v Pásme Gazy, kým nedosiahne "rozhodujúce víťazstvo" nad palestínskym militantným hnutím Hamas.

USA však tvrdia, že vznik palestínskeho štátu je potrebný na dosiahnutie udržateľného mieru.