Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

V Bielom dome vybuchla bomba, napísali hackeri

Sídlo amerického prezidenta vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Správa na Twitteri uvádzala, že v Bielom dome došlo k dvom výbuchom, a že prezident Barack Obama utrpel zranenia.

Londýn/Washington 23. apríla (TASR) - Falošná správa o bombe v Bielom dome, ktorá sa objavila na hlavnom konte tlačovej agentúry Associated Press (AP) na Twitteri, sa dnes postarala o rozruch v USA. Agentúra vzápätí oznámila, že na jej konto prenikli hackeri.

Správa na Twitteri uvádzala, že v Bielom dome došlo k dvom výbuchom, a že prezident Barack Obama utrpel zranenia.

Biely dom krátko na to zdôraznil, že správa bola nepravdivá a že prezident je v poriadku. Novinári v Bielom dome nezaznamenali žiadnu explóziu, uviedla agentúra Reuters.

AP informovala, že k útoku na jej konto na sociálnej sieti Twitter a jej mobilnú aplikáciu došlo po snahách hackerov preniknúť do jej podnikovej počítačovej siete.

Falošný tweet o útoku preverí komisia pre bezpečnosť a obchod

Americká komisia pre bezpečnosť a obchod (SEC) prešetruje falošnú správu o výbuchoch v Bielom dome, ktorá dnes spôsobila rozruch na hlavnom konte tlačovej agentúry Associated Press (AP) na sociálnej sieti Twitter. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na komisára SEC Daniela Gallaghera.

Správa vystrašila aj finančné trhy, píše Reuters.

AP vzápätí dementovala obsah správy, ktorá sa medzitým dostala k takmer dvom miliónom jej sledovateľov na sociálnej sieti Twitter. Biely dom potvrdil, že Obama je v poriadku, spresnila agentúra MTI.

K zodpovednosti za hackerský útok sa podľa nej prihlásila tzv. Sýrska elektronická armáda (SEA), skupina podporujúca úradujúceho sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Skupina tvrdí, že stála aj za nedávnymi hackerskými útokmi na americkú rozhlasovú stanicu NPR, televíziu CBS i konto spravodajskej siete BBC na Twitteri.