Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Biely dom: Iránska vyhrážka Izraelu je skutočná

Príslušníci záchranných zložiek zasahujú po leteckom útoku v Damasku v pondelok 1. apríla 2024. Osem ľudí zahynulo v pondelok pri výbuchu, ktorý zasiahol budovu susediacu s iránskym veľvyslanectvom v sýrskej metropole Damask. Podľa iránskych médií išlo o izraelský útok, pri ktorom zahynul generál iránskych Revolučných gárd. TASR o tom píše s odvolaním sa na agentúry DPA a AFP. Izraelská armáda opakovanie útočí na ciele v susednej Sýrii, aby zabránila Iránu a ozbrojeným skupinám spojeným s Teheránom, ako je libanonský Hizballáh, v rozšírení svojho vplyvu v tejto krajine. Od začiatku vojny v Pásme Gazy pred takmer pol rokom sa tieto údery zintenzívnili. Foto: TASR/AP

Irán sa zaprisahal, že podnikne odvetu za minulotýždňový útok na svoj konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zahynuli poprední predstavitelia iránskej armády.

Washington/Jeruzalem 12. apríla (TASR) - Iránske vyhrážky odvetou proti Izraelu po útoku v Sýrii, kde prišli tento mesiac o život dvaja iránski generáli, sú stále "skutočné" a "živé", oznámil v piatok Biely dom. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

"Stále pokladáme možnú vyhrážku Iránu za skutočnú, za živú," povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby novinárom.

Irán sa zaprisahal, že podnikne odvetu za minulotýždňový útok na svoj konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zahynuli poprední predstavitelia iránskej armády – hoci Teherán predstaviteľom USA jasne povedal, že akákoľvek odveta "nebude eskalovať" situáciu.

Americký denník Wall Street Journal (WSJ) napísal, že Izrael sa pripravuje na "priamy" útok z Iránu už v piatok alebo v sobotu. WSJ sa odvolal na osobu "oboznámenú s touto záležitosťou". Osoba, ktorej dalo informácie iránske vedenie, však podľa denníka povedala, že Irán o plánoch diskutuje, ale rozhodnutie o útoku ešte nepadlo.

Denník WSJ tiež uviedol, že útok by sa mal odohrať v rámci hraníc Izraela, a nie mieriť na izraelské záujmy inde vo svete.

Izraelský minister obrany Joav Galant v piatok vyhlásil, že Izrael a Spojené štáty "stoja plece pri pleci" a takto čelia vyhrážke Iránu. Povedal to po rozhovoroch s veliteľom regionálneho Centrálneho velenia amerických ozbrojených síl Michaelom Kurillom.

"Naši nepriatelia si myslia, že môžu rozdeliť Izrael a Spojené štáty, ale pravdou je opak – iba nás zbližujú a posilňujú naše vzťahy," uviedol Galant v oznámení po tom, čo s Kurillom diskutovali o vyhrážke Iránu, že podnikne odvetný útok za smrtiaci nálet na konzulát v sýrskom Damasku. Všeobecne sa útok na konzulát pripisuje Izraelu.