Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Muž, ktorý preskočil plot pred Bielym domom, čelí obvineniu

Foto: TASR/AP

Biely dom patrí k najprísnejšie stráženým budovám sveta.

Washington 23. októbra (TASR) - Muž, ktorý v stredu preliezol cez oplotenie Bieleho domu vo Washingtone, bol identifikovaný ako 23-ročný Dominic Adesanya z mesta Bel Air v štáte Maryland. Oznámila to dnes televízna stanica NBC.

Mladíka zastavili agenti Tajnej služby Spojených štátov (USSS), ktorej úlohou je chrániť amerického prezidenta, o 19.16 h miestneho času na Severnom trávniku približne 18 metrov od oplotenia.

Pri zatýkaní aktívne pomáhali strážne psy, ktoré podľa NBC Adesanyu uhryzli do ruky, chrbta, hrudníka a kolena. Následne ho previezli do nemocnice na ošetrenie. Veterinár musel ošetriť aj dvoch strážnych psov.

Tajná služba v dôsledku incidentu Biely dom dočasne uzavrela. Narušiteľ nebol ozbrojený.

Adesanya celkovo čelí obvineniam z troch trestných činov a štyroch priestupkov. Obvinili ho z útoku na príslušníka polície a vyhrážania sa, kladenia odporu pri zadržaní a neoprávneného vstupu do chráneného areálu. Termín súdneho pojednávania s obvineným zatiaľ nebol stanovený.

Biely dom patrí k najprísnejšie stráženým budovám sveta. Tajná služba sa v uplynulých rokoch snažila nájsť rovnováhu medzi ochranou prezidentskej rodiny a zachovaním prístupu verejnosti do priestorov Bieleho domu.

V septembri nožom ozbrojený veterán vojny v Iraku prenikol do Bieleho domu a údajne sa dostal až do takzvanej Východnej miestnosti, ktorá sa nachádza na prízemí uprostred budovy.